הכרה בעולם ברגישות לקרינה
הכרה בעולם ברגישות לקרינה

הכרה ברגישות לקרינה בעולם

הכרה ברגישות לקרינה בעולם מתקדמת לאט לאט בשני מישורים. הראשון הכרה של גופים לאומיים ובין לאומיים (מדינות וגופי מחקר או גופי יעוץ לוועדות בין לאומיות) ברגישות לקרינה כהשפעה סביבתית על החולה. במישור השני בהכרה במקרים ספציפיים של רגישים לקרינה בעולם כזכאים לקצבאות נכות או הקרה משפטית בנכותם כרגישים לקרינה, נכות הנגרמת בעקבות חשיפה לקרינה. זאת בנוסף ובדרך כלל בניגוד להכרה החלקית של גופים בין לאומיים כגון ארגון הבריאות העולמי משנת 2005 בסבל של הרגישים אך לא בקרינה כגורם לסבל או לרגישות.

קוד ICD לרגישות לקרינה

קיים קוד ICD שניתן להשתמש בו במהלך האבחון: קןד אבחון רפואי –  ICD-10-CM   W90.8XXA (ראו צילום מסך למטה) 

קוד ICD לאבחון רגישות לקרינה
קוד ICD לאבחון רגישות לקרינה

הכרה רק בסבל – ארגון הבריאות העולמי 

בשנת 2005 קבע ארגון הבריאות העולמי כי התסמינים אמיתיים אבל לא קשר ביניהם לחשיפה לקרינה. בשנת 2011, לאחר סיווג קרינת רדיו כמסרטן אפשרי בבני אדם, החל ארגון הבריאות העולמי בתהליך של הכרה ברגישות לקרינה. התהליך אמור להסתיים בשנת 2015. התהליך החל בפגישה של נציגי ארגון הבריאות העולמי עם נציגים של ארגוני רגישים לקרינה בחודש השישי בשנת 2011.
לדעתי די בהכרה זו של ארגון הבריאות העולמי כדי לנקות בצעדים לתמיכה רפואית, טכנית, מוסדית וכלכלית ברגישים לקרינה. הבעיה שהכרה כזו לא נראת באופק.

בארגון הבריאות העולמי יש גוף שנקרא EMF PROJECT שהחל פעולתו בסביבות 2005. הגוף הזה מעורב בכל ההחלטות בנושא קרינה בלתי מייננת.. הוא מושפע תעשייה. ב2005 הגוף היה חדש יחסית וכך איך שהוא התקבל המסמך הזה שמכיר בסבל אבל לא בגורם. מאז 2005 הגוף הפך למשפיע מאוד והוא למעשה הסמכות העליונה בנושא בארגון הבריאות העולמי. הגוף כבר שנים עומד על הרגלים האחוריות בכל הקשור לשימור הפרדיגמה הקיימת בה קרינת רדיו לא מזיקה בריאותית ובה אין קשר בין רגישות לקרינה לקרינה עצמה. לכן לדעתי אין שום סיכוי שארגון הבריאות העולמי יכיר ברגישות לקרינה או ישנה משהו מהמסמך שיצא ב2005. אם כבר ישנה אז לרעה.

הכרה כנכות על ידי לשכת השרים של המדינות הנורדיות 

בשנת 2000 הכירה לשכת השרים של המדינות הנורדיות (Norway, Finland, Sweden and Denmark ) ברגישות לקרינה (נקראת במסמך גם “אלרגיה לחשמל” ו “אי סבילות לקרינה אלקטרומגנטית”) כגורם לנכות, כלומר כמחלה המשפיעה על אורח החיים ומגבילה אותם.
“Electromagnetic intolerance”“El-allergy”.-  Usually general symptoms (tiredness, nausea, memory- and concentrationdifficulties etc.) related to use of TV/PC/data-screens, electrical transformers orfluorescent lamps. Symptoms disappear in “non-electrical environments”
או
https://eloverkanslig.org/wp-content/uploads/2019/09/the-nordic-adaptation-of-classification-of-occupationally-related-disorders-icd-10.pdf

החלטת הפרלמנט האירופי 2009

בשנת 2009 קרא הפרלמנט האירופי למדינות האיחוד להכיר ברגישים לקרינה כנכים ולהעניק להם הגנה ולדאוג לחופש ההזדמנויות שלהם
“28. Calls on Member States to follow the example of Sweden and to recognize persons that suffer from electrohypersensitivity being disabled so as to grant them adequate protection as well as equal opportunities  -” קישור –  http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=TA&reference=P6-TA-2009-0216&language=EN

מועצת אירופה מכירה ברגישות לקרינה

החלטת מועצת אירופה משנת 2011 מכירה באופן היסטורי בקיומה של רגישות לקרינה ובצורך להגן על הרגישים לקרינה: 
http://assembly.coe.int/ASP/Doc/XrefViewPDF.asp?FileID=13137&Language=EN
או
https://www.academia.edu/7146578/International_Scientific_Resolutions_from_Greece_Russia_Sweden_Israel_USA_Europe_Italy_Brazil_Spain

על ההחלטה: http://www.powerwatch.org.uk/news/20110513-council-europe-resolution.asp

  • סעיף 8.1.4 – יש לתת דגש ליחס לרגישים לקרינה, לצורכיהם המיוחדים ולספק להם איזורים נקיים מקרינה ומרשתות אלחוטיות. 
  • בפרק 4, סעיף 22 מתארת ההחלטה את מחקרו של  פרופסור דופום (ראו למטה) וקובעת כי על פי ממצאים מדעיים מכירה הועדה ברגישות לקרינה כתופעה רפואית בריאותית הנגרמת באופן ישיר מחשיפה לקרינה ואיננה ממקור פסיכולוגי.

“4-22 Finally, another expert specialising in clinical medicine and oncology confirmed, on the basis of the findings of biological and clinical analysis of several hundred French patients describing themselves as “electrosensitive”, that a syndrome of intolerance to electromagnetic fields (SIEMF) does exist and that those people are not feigning illness or suffering from psychiatric disorder”
“8.1.4. pay particular attention to “electrosensitive” persons suffering from a syndrome of intolerance to electromagnetic fields and introduce special measures to protect them, including the creation of wave-free areas not covered by the wireless network;”

אגודת הרפואה האוסטרית על רגישות לקרינה ודרכי טיפול ואיבחון

Guideline of the Austrian Medical Association() for the diagnosis and treatment of EMF-related health problems and illnesses (EMFsyndrome). Consensus paper of the Austrian Medical Association’s EMF Working Group ( AG-EMF).

קישור – http://electromagnetichealth.org/wp-content/uploads/2012/04/EMF-Guideline.pdf 

עצומת פרייבורג

הצהרה של רופאים גרמניים משנת 2002 על הופעת סימפטומים שאינם מוסברים בחולים ואשר טיפול תרופתי אינו משפר את מצב המטופלים. ” Since the living environment and lifestyles of our patients are familiar to us, we can see, especially after carefully-directed inquiry, a clear temporal and spatial correlation between the appearance of disease and exposure to pulsed high -frequency microwave radiation (HFMR) “

קישור – http://www.feb.se/news/Appell-021019-englisch.pdf

בית משפט בספרד, רגיש לקרינה הוכרז כ 100% נכה – תקדים

בית דין לעבודה בספרד קיבל את דרישתו של רגיש לקרינה להכיר במחלתו כגורם מגביל וכנכות אשר לא מאפשר לו לעבוד. כתוצאה מכך חויב המוסד הספרדי לביטוח לאומי לספק לרגיש לקרינה קיצבת נכות. פסק הדין הוא תקדימי ומחייב.
קישור בספרדית (יש לתרגם על ידי גוגל) – http://www.noticiasmedicas.es/medicina/noticias/10451/1/La-hipersensibilidad-a-las-ondas-que-producen-los-telefonos-moviles-se-convierte-en-una-nueva-causa-de-incapacidad-permanente/Page1.html
קישור למאמר באנגלית על פסיקת בית המשפט – http://www.next-up.org/pdf/Hypersensitivity_to_the_waves_produced_by_mobile_phones_becomes _a_new_cause_of_permanent_disability_11_09_2011.pdf

בית המשפט בצרפת פסק קצבת נכות לרגישה לקרינה – אוגוסט 2015

בית משפט צרפתי פסק קצבה חודשית של כ1000$ לרגישה לקרינה שנאלצה לעזוב את חייה ועבודתה ולעבור לגור באיזור מרוחק בדרום מערב צרפת. http://www.dailymail.co.uk/news/article-3217214/Woman-claims-allergic-Wi-Fi-handed-650-month-disability-grants-court-hearing-France.html

בית המשפט בגרמניה הכיר ברגיש לקרינה כנפגע ממחלה תעסוקתית – יולי 2014

רגיש לקרינה מגרמניה, אשר תפקד במשך יותר מ20 שנה כטכנאי מכ”מ בצבא הגרמני ואשר במשך עבודתו נחשף לקרינה בלתי מייננת, הוכר כנפגע ממחלה תעסוקתית על ידי בית המשפט הגרמני. התובע הוכיח רגישותו על ידי חוות דעת מומחים וכן מחקרים מובילים בתחום. פרטים נוספים בבלוג כולל מחקרים.

רגישה לקרינה הוכרה כנכה ומוגבלת תעסוקתית בצרפת – נובמבר 2013

מעצבת גרפית בת 56 הצליחה לקבל הכרה כנכה תעסוקתית לאחר שהיא קיבלה אישור על רגישותה לקרינה מרופא המתמחה ברפואה תעסוקתית וסביבתית. הרופא כתב כי רגישים לקרינה סובלים מקשיים בגישה למקומות עבודה , בשמירה על משרות להם הם ראויים, זאת לדעתו עונה להגדרה של מוגבל תעסוקתית. לחץ כאן לקריאת פרטים נוספים בבלוג.
https://mieuxprevenir.blogspot.com/2013/11/electrosensitivity-finally-recognized.html

בית המשפט האוסטרלי הכיר בתביעתו של רגיש לקרינה – מרץ 2013

בית המשפט באוסטרליה פסק כי יש לשלם פיצויים לד”ר דויד מקדונלד אשר נחשף לקרינה בלתי מייננת במסגרת עבודתו וכיום סובל מתסמינים של רגישות לקרינה. פרטים נוספים כולל סרטון בבלוג וגם בפוסט הזה בבלוג
https://www.news.com.au/technology/csiro-scientist-dr-david-mcdonald-wins-compensation-for-wifi-pain/news-story/0a2abc1814dca200d9e54b05f810c8f5

בית משפט בקליפורניה פסק כי אסור להפלות מורה רגישה לקרינה – פברואר 2021

מורת בית ספר בקליפורניה ניצחה (בינתיים, יהיה כנראה ערעור) בתביעה נגד בית הספר לאחר שסבלה מתסמינים של רגישות לקרינה (מכונה בתביעה WIFI SICKNESS) לאחר שבבית הספר הותקנה תשתית WIFI אלחוטית. בהתחלה ניסה בית הספר לכבות את המערכת בכיתה של המורה, ובכיתה הסמוכה, אבל היא המשיכה לסבול. בית הספר שינה גישה והודיע לה שהמערכת נבדקה ונמצאה בטוחה ותקינה (לפי תקנים גבוהים ולא מגנים על הבריאות) והמורה תבעה את בית הספר. בית המשפט לענייני עבודה הכיר בכך שאין להפלות את המורה ממורות אחרות בבית הספר, בשל מחלת הWIFI שלה, ובכך למעשה הכי בעקיפין ברגישות לקרינה כנחות תפקודית. יש לציין כי החוקים בקליפורניה הם יותר פרוגרסיבים מאשר בחלקים אחרים של ארה”ב וקל יותר לקבל בקליפורניה הכרה בנכות תפקודית.

על המקרה – https://betweenrockandhardplace.wordpress.com/2021/02/24/ehs-california-appellate-court-holds-that-wi-fi-sickness-is-a-disability/
פסק דין – https://scholar.google.co.uk/scholar_case?case=3952106716981452997