ידע בנושא הקרינה הבלתי מייננת והסבר מונחים
ידע בנושא קרינה בלתי מייננת והסבר מונחים
שלב ראשון
שלב ראשון

לדעת 

ידע והבנה רחבה ככל האפשר של נושא הקרינה הבלתי מייננת, סוגיה ומקורותיה השונים הוא כלי חשוב ביותר ומהווה את הבסיס לכל פעילות, אישית או ציבורית בתחום הקרינה. 
ידע הוא הצעד הראשון בהתמודדות עם קרינה בלתי מייננת והשפעותיה והוא גם השלב הראשון בתוכנית ארבעת השלבים שלנו. בחלק זה של האתר תוכלו למצוא הסברים, מידע ותוכן על קרינה אלקטרומגנטית (EMR או EMF), סוגיה השונים, מקורותיה, ההשפעות הבריאותיות שלה. בעמוד זה של האתר תמצאו הסברים ומידע על מונחי יסוד בתחום הקרינה. בדפי המשנה השונים (ראו רשימה למטה) תמצאו מידע רחב ונוסף בנושאים נוספים, החל ממחקרים, סוגים שונים של מקורות קרינה (לפי תדר ומיקום), מידע על סוגי קרינה, סוגי חשיפה, קרינה מסלולריים, מידע על אנטנות סלולריות, על מוני חשמל, מים וגז חכמים, זיהום חשמלי, רשת אלחוטית בבתי הספר וקישורים לסרטוני הסבר והרצאות.
מבחינת סוגי הקרינה הבלתי מייננת ישנם שלושה סוגי קרינה הרלוונטיים ביותר לנו, וזאת לפי רמות החשיפה של כל אחד מאיתנו בחיי היום היום:

  1. קרינת רדיו (סלולר-אלחוטי) – נפלטת מציוד תקשורת, שידור, ציוד צבאי ואנטנות סלולריות. 
  2. קרינה מרשת החשמל – נפלטת מכל ציוד חשמלי ומתשתיות חשמל
  3. זיהום חשמלי – רעש ממקורות חשמליים ואלקטרונים הרוכב על רשת החשמל בנוסף לחשמל בתדר הרשת. 
  4. נושאים כמו אנטנות סלולריות, דור חמש בסלולרי, מונים חכמים, וויפיי בבתי הספר ועוד.

סרטון הסבר ראשוני ומבוא לפרק הידע באתר ולסוגי הקרינה הבלתי מייננת מעשי ידי אדם

קישור – https://www.youtube.com/watch?v=MQWyk1_dL0I

סרטון הסבר ראשוני ומבוא לפרק הידע באתר ולסוגי הקרינה הבלתי מייננת מעשי ידי אדם
קישור – https://www.youtube.com/watch?v=MQWyk1_dL0I

סרטון הדרכה – מבוא לקרינה בלתי מייננת

סרטון הדרכה – מבוא לקרינה בלתי מייננת
קישור – https://youtu.be/4btvJaN46rs

מושגי יסוד

תדירות

תדירות היא מספר הפעמים שתופעה מסוימת מתרחשת בשנייה בודדת באופן מחזורי.  אם לדוגמה אני מצליח למחוא כפיים 10 פעמים בשנייה, התדירות של הפעולה שלי תהיה 10Hz.  אם אני מצליח (רק לצורך הדוגמה) למחוא כפיים 10000 פעמים בשנייה, אזי התדירות של הפעולה תהיה 10000Hz או בקיצור 10Khz. 
דרך אחת להבדיל בין סוגים של קרינה היא על ידי מיקומם על ציר התדר. 
כלומר, כמה פעמים בשנייה יש פליטה או שידור. “ציר התדר” הוא מישור דמיוני עליו מתפרסים סוגי הקרינה. החל מהתדר הנמוך ביותר (קרינה מרשת החשמל) ועד לתדרים הגבוהים ביותר (קרינה מייננת)

מספר מחזורי הגל חשמלי או בשדות מגנטיים וחשמליים בשנייה נקרא תדירות האות, תדירות הגל או תדר השידור – 

1000 = K = Kilo

1000000 = M = Mega

1000000000 = G = Giga
http://he.wikipedia.org/wiki/תדר

שדה חשמלי

רכיב אחד של הקרינה האלקטרומגנטית. מתקיים כאשר יש הפרש מתחים (פוטנציאל חשמלי) בין שתי נקודות במרחב. בין שתי נקודות אלו מתפתח ומתקיים שדה חשמלי.   נמדד ביחידות של וולט למטר V/m.

שדה מגנטי

רכיב שני של הקרינה האלקטרומגנטית. מתקיים כאשר זרם חשמלי עושה דרכו במוליך חשמלי. סביב המוליך מתפתח שדה מגנטי. נמדד ביחידות של מיליגאוס mG או מיקרוטסלה uT.
1mG=0.1uT

http://he.wikipedia.org/wiki/שדה_מגנטי

קרינת רדיו

השם המקצועי של קרינה בלתי מייננת בתדרים בין 100KHz ל 300GHz. נקראת גם “קרינת מיקרוגל”, “קרינה סלולרית” ושמות נוספים. בדרך כלל בקרינה זו מתיחסים בעיקר לשדה החשמלי הנמדד ביחידות של וולט למטר , ולצפיפות הספק הנמדדת ביחידות של הספק ליחידת שטח, למשל מילי וואט למטר רבוע mW/m2 או מיקרווואט לסנטימר רבוע uW/cm2. קרינה זו משמשת בעיקר לתקשורת אלחוטית, שידור וקליטה של מידע ונתונים, לשידורי רדיו וטלוויזיה. קרינה זו נפלטת מכל ציוד סלולרי או אלחוטי מבוסס קרינת רדיו. למשל מכשירי סלולר, אנטנות סלולריות, ראוטרים אלחוטיים, מחשבים-טאבלטים אלחוטיים, אוזניות אלחוטיות, שעונים חכמים ועוד. אצל רוב האנשים , רוב החשיפה היום היא לקרינת רדיו מהציוד הסלולרי והאלחוטי האישי והביתי שלהם. החשיפה לקרינה זו גדלה כל הזמן בשל שימוש עודף בציוד אישי , ביתי וכן פריסה של עוד עוד תשתיות המבוססות על שימוש בטכנולוגיות סלולריות או אלחוטיות. רוב הציבור אינו מודע לסיכון הבריאותי בחשיפה ארוכת טווח לקרינה זו. זאת למרות שרוב הרגישים לקרינה הפכו רגישים לקרינה בגלל חשיפה לקרינה זו. כאשר יש כבר מודעות היא בדרך כלל לחשיפה לקרינה זו מאנטנות סלולריות ומקורות סביבתיים ופחות מציוד אישי או ביתי (שרוב המקרים מהווה את הגורם לרוב החשיפה של רוב האנשים).

מדידה של קרינת הרדיו יש לבצע על ידי מד מהיר כך שיוכל למדוד ולהתחשב בכל אלפי הפלסים שיש בקרינה זו בכל שנייה. טיפול בקרינה זו הוא על ידי הפסקת שימוש בציוד אלחוטי וסלולרי (והחלפתו בציוד חוטי שאינו פולט קרינת רדיו). לאחר צמצום החשיפה ניתן למגון חלונות,רצפה,תקרה, מהם נכנסת הקרינה אל הבית.

הרחבה – https://www.norad4u.co.il/knowledge-h/radio-frequency-radiation/

קרינה מרשת החשמל

השם העממי לשדה מגנטי וחשמלי בתדר נמוך, בדרך כלל סביב תדרים של 50Hz. הקרינה בדרך כל נפלטת מתשתיות חשמל וציוד חשמלי, מנועים, שנאים, ספקי כוח וכבלי חשמל. למרות שאצל רוב האנשים רוב החשיפה אינה לקרינה זו, יש יותר מודעות בציבור לסיכון הבריאותי בחשיפה לקרינה מרשת החשמל.

מדידה של קרינה מרשת החשמל אפשרית על ידי מדי קרינה, גם פשוטים ואיטיים יחסית. צמצום החשיפה אפשרי על ידי שמירת מרחקי ביטחון מציוד חשמלי וניתוקו מרשת החשמל בגמר שימוש. מיגון אפשרי במקרים מאוד ספציפיים של קרינה מארון חשמל, מקרר, או קו מתח בתוך קיר או ברצפה.

הרחבה – https://www.norad4u.co.il/knowledge-h/elf/

זיהום חשמלי

זיהום חשמלי הוא רעש אלקטרוני בתדרי ביניים (מעל 100Hz ועד 100KHz, ולפעמים יותר, המוצא את עצמו על קווי החשמל. המקורות של הזיהום הוא ציוד אלקטרוני וחשמלי לא לינארי (צורך חשמל בצורה לא קבוע אלא בהפסקות רבות כל שנייה). לסוג זה של קרינה אין מודעות בכלל ברחבי הציבור הכללי והיא למעשה לא מוכרת על ידי בעלי מקצוע. המושג הקרוב ביותר מתחום החשמל המקצועי לזיהום חשמלי הוא “איכות חשמל”. בקרב המודעים לסיכון הביראותי מהקרינה הבלתי מייננת יש יחסית מודעות לזיהום חשמלי בשל מאמצי שיווק של חברות המציעות פתרונות. אבל, הטיפול בנושא זה יבוא בדרך כלל אחרי טיפול בקרינת רדיו ובקרינה מרשת החשמל. זו גם העדיפות שאני מציע. ניתן למדוד את הקרינה הזו על ידי מדים מיוחדים שמאפשרים גילוי המקורות והערכת הרמה של הזיהום. אז ניתן להוציא מהבית את המקורות ולהתקין מסננים המורדים את הזיהום (למעשה אלו קבלים).

הרחבה – https://www.norad4u.co.il/knowledge-h/dirty-electricity-h/

קיצורים ומילון מונחים

קיצור או סימוןהסבר קצר
EMFElectromagnetic Frequencies
או
Electromagnetic Fields
בשני המקרים מדובר בקרינה אלקטרומגנטית, שדות אלקטרומגנטיים במגוון תדרים.
EMRElectromagnetic Radiation
קרינה אלקטרומגנטית
IORקרינה מייננת – קרינה אלקטרומגנטית שרמת האנרגיה שלה מספיק גבוהה כדי לגרום לנזקים מיידים לDNA בתהליכים של ינון (הוצאת אלקטרון מסביב לאטום במולקולות ה DNA).
תתי סוגים של קרינה מייננת: קרינת אולטרה סגול, קרינת רנטגן, קרינות גרעיניות, גז ראדון, קרינה מאפר פחם בבטון, ועוד.
אתר זה לא עוסק בתתי סוגים של קרינה זו.
NIORקרינה בלתי מייננת – קרינה אלקטרומגנטית שרמת האנרגיה שלה נמוכה מידיי כדי לגרום לנזקים מיידים לDNA בתהליכים של ינון (הוצאת אלקטרון מסביב לאטום במולקולות ה DNA). לדעתנו, אל אף שהיא לא מייננת ולא יכולה לגרום לנזק מיידי לDNA על ידי ינון, לקרינה זו יש השפעות ביולוגיות, כימיות ובריאותיות ברמות נמוכות כולל גרימת נזק לDNA בדרכים אחרות שאינן ינון ישיר.
קרינה בלתי מייננת אינה גורמת לחומר או רקמה להיות מקרינה בעצמה (להבדיל מחלק מסוגי הקרינה המייננת). החשיפה היא מיידית בעת הפעלת המקור. אם היו השפעות ביולוגיות, אפשרי שהן ישארו או יבשילו לנזקים עם הזמן ועם המשך החשיפה.
ראו הסבר על המחקר בתחום – https://www.norad4u.co.il/studies-h/
תתי סוגים של קרינה בלתי מייננת: שדה חשמלי בתדר נמוך, שדה מגנטי בתדר נמוך, קרינת רדיו, הפרעות אלקטרומגנטיות מציוד אלקטרוני EMI ועוד.
אתר זה עוסק בעיקרו בתתי סוגי קרינה מסוג זה (קרינה בלתי מייננת).
ספקטרום הקרינה האלקטרומגנטי, כולל תתי סוגי הקרינה, בהדגשה על קרינה בלתי מייננת.
EHSElectromagnetic HyperSensitivity -רגישות מוגברת לקרינה – תופעה בה אנשים מרגישים הופעה של תסמינים בריאותיים בעת או אחרי חשיפה לקרינה בלתי מייננת. בדרך כלל מדובר על הרמה הקשה והבינונית של הרגישות.
ESElectromagnetic Sensitivity -רגישות לקרינה – תופעה בה אנשים מרגישים הופעה של תסמינים בריאותיים בעת או אחרי חשיפה לקרינה בלתי מייננת. בדרך כלל מדובר על הרמה הקלה והבינונית של הרגישות.
RF או בעברית “קרינת רדיו”Radio Frequency או קרינת רדיו – סוג של קרינה בלתי מייננת בתדרים בין 100KHZ ל 300GHZ הנפלט ומשודרת ממערכות אלקטרוניות, טלפונים סלולרים, ציוד אלחוטי, ציוד שידור רדיו, מערכות צבאיות ועוד.
MWMICROWAVES – גלי מיקרוגל, מונח מקביל לקרינת רדיו, בדרך כלל מתייחס לתחום העליון של קרינת רדיו מעל 2GHz.
ELF Extreme Low Frequencies שדות בתדרים נמוכים מאוד, בדרך כלל בהקשר של קרינה מרשת החשמל
שדה חשמלי
LFE, EFIELD
אחד מהמרכיבים של קרינה אלקטרומגנטית. נוצר כאשר יש מתח חשמלי בין שתי נקודות. אחד מהדרכים לתאר קרינת רדיו. נוכח גם בקרינה מרשת החשמל. נעצר בקירות וחומרים מוליכים חשמלית.
שדה מגנטי
LFM
אחד מהרכיבים של קרינה אלקטרומגנטית. נוצר כאשר יש זרם במוליך חשמלי. נזכר בדרך כלל בהקשר של קרינה מרשת החשמל. לא נעזר בקירות וברוב חומרי הבנייה.
EMI/Mid Frequencyפליטה של קרינה בלתי מייננת בתדרי ביניים, בדרך כלל שדה חשמלי בתדרים בין 10000Hz ל 100KHz
DEDirty Electricity “זיהום חשמלי” או “חשמל מלוכלך”.
WHOWorld health Organisation ארגון הבריאות העולמי
IARCInternational Agency for Research of Cancer
הסוכנות הבין לאומית לחקר הסרטן – גוף של ה WHO
ICNIRPהוועדה הבין לאומית להגנה מקרינה בלתי מייננת – גוף כאילו עצמאי ונתמך תעשייה, המגבש תקנים חשיפה גבוהים לקרינה בלתי מייננת, המבוססים על הנחת היסוד שאין לקרינה בלתי מיינת השפעות בריאותיות, והמאפשרים את המשך השימוש בטכנולוגיה.
EMF PROJECTפרויקט המחקר של קרינה בלתי מייננת בארגון הבריאות העולמי . גוף מוטה תעשייה בתוך ארגון הבריאות העולמי המאמץ את תקני והנחיות ICNIRP
דור חמש, 5Gדור חמש, 5G – שיטת התקשורת שהיא הדור הבא של 4G. כנראה יהיה מבוסס בשלב ראשוני על פיתוח נוסף של LTE (מהדור הרביעי). נקרא בארה”ב ובעולם גם LTE+, או LTE Advance, א 5G Evolution (בקיצור 5Ge). נתונים בלבד.
ראו גם – דור חמש בסלולר 5G (ובכלל)

LTE, UMTS,
CDMA , GSM
שיטות שידור מבוססות קרינת רדיו, בעיקר בין אנטנה וטלפון סלולרי

LTE – דור רביעי בסלולר , נתונים בלבד
UMTS – דור שלישי , קול ונתונים.
CDMA – דור שני של חברת פלאפון ומה שהיה מקובל בארה”ב, בעיקר קול וקצת נתונים.
GSM – דור שני של חברות סלקום ופרטנר בארץ, בעיקר קול וקצת נתונים.
WIFI, WIGIG, NFC, BLUETOOTHצורות שידור מבוססות קרינת רדיו בעיקר בין מכשירים ובין עצמם
mW/m2מילי וואט למטר רבוע – יחידות מדידה של קרינת רדיו – צפיפות הספק, פיזור ההספק על מטר רבוע.
uW/cm2מיקרו וואט לסנטימטר רבוע – יחידות מדידה של קרינת רדיו – צפיפות הספק, פיזור ההספק על מטר רבוע.
V/mוולט למטר – יחידות מדידה של קרינת רדיו, ושדה חשמלי בתדר נמוך – שדה חשמלי המתפתח על מטר
mGמיליגאוס – יחידות מדידה של שדה מגנטי בתדר נמוך.
Hz
סדרי גודל
u
m
K
M
G
סדרי גודל
מיקרו – אחד חלקי מיליון 1/1000000
מילי – אחד חלקי אלף 1/1000
קילו – 1000 פעם היחידה (אלף)
מגה 1000000 פעם היחידה (מיליון)
ג’יגה 1000000000 פעם היחידה (מיליארד)
SARSpecific Absorption Rate 
מדד ספיגה לקרינת רדיו, עליו מבוסס התקן לחשיפה לקרינה ממכשירים סלולריים ואלחוטיים הנצמדים לגוף. מבוסס על הנחת יסוד כי ההשפעה היחידה היא חימום. מאפשר רמות חשיפה גבוהות מאוד כאילו הן תקינות. ראו – https://www.norad4u.co.il/emr-measurement-h/sar/

אם יש לכם שאלות לגבי מושג מסויים חדש, שאלו כאן למטה ונוסיף לטבלה.

פרקים נוספים הקשורים לידע בנושאי הקרינה הבלתי מייננת

שני נושאים נוספים הקשורים לידע, אבל בגלל המורכבות שלהם הם קיבלו פרקים מיוחדים הם:
* מחקרים ומדע
* מקורות קרינה

על כל אלו ועוד בדף זה ובדפי המשנה

דפי המשנה בפרק זה

כתיבת תגובה