זיהום חשמלי  (בכחול) על גבי אות החשמל בחמישים הרץ (באדום)
זיהום חשמלי (בכחול) על גבי אות החשמל בחמישים הרץ (באדום)

סרטון הסבר קצר על זיהום חשמלי

סרטון הסבר קצר על זיהום חשמלי –
https://youtu.be/IIIBdXQIygo

מהו זיהום חשמלי (חשמל מלוכלך) ?

זיהום חשמלי (חשמל מלוכלך) הוא למעשה רעש בתדר בינוני (100- 100000KHz) העושה דרכו על חוטי החשמל בתוך הבית ואשר מקורו במכשירים אלקטרוניים, ספקי כוח אלקטרוניים, נורות פלורסנט קומפקטיות, ציוד שידור RF ביתי, וממקורות חיצוניים. הרעש הזה נישא על כל חוטי החשמל בבית, ובגלל שהתדירות כאן גבוהה יחסית (לתדרי רשת החשמל) השדות המגנטיים והחשמליים שנוצרים על ידי זרמים אלו מגיעים למרכז החדרים בבית, וניתן למדוד אותם גם במרחק של שני מטרים מהקירות ובמרכז החדר (וזאת בהשוואה לשדות מגנטיים בתדר נמוך שניתן למדוד במרחקים קטנים בהרבה מהקיר, בדרך כלל לא יותר מחצי מטר). 

הטיפול בזיהום חשמלי הוא בעדיפות אחרי טיפול בקרינת רדיו-סלולר-אלחוטי , ושדות מגנטים וחשמליים מרשת החשמל.

מה יוצר זיהום חשמלי (חשמל מלוכלך) ?

זיהום זה  נוצר מפעולתם של מכשירי חשמל ואלקטרוניקה שהם צרכני זרם לא ליניאריים הצורכים את זרם החשמל במתקפיםפולסים ולא באופן רציף. מוצרים כגון ספקי כוח ממותגים, מחשבים, דימרים (עמעם) לתאורה, מנורות פלורסנט קומפקטיות, מנועי צעד-צעד, מכשירי אלקטרוניקה ועוד.
העברת רשת מחשבים על גבי רשת החשמל הביתית (במקום שימוש ברשת מחשבים חוטית) תביא ליצירת  עוד זיהום על גבי רשת החשמל הביתית. במקרים מסוימים שידור קרינת רדיו בסמוך לקווי מתח גבוה או קווי חשמל ביתיים תגרום להופעת זיהום על חוטי החשמל הביתיים. 
גם התקנת אנטנות סלולריות על גבי ובסמוך לקווי מתח גבוה, והעברת תקשורת אינטרנט על גבי קווי החשמל הציבוריים תורמת להופעת רעש נוסף הרוכב על גבי תדר הרשת והוא למעשה זיהום נוסף . רעש זה נכנס לבתי התושבים על גבי רשת החשמל.

ספק כוח ממותג של מחשב נייד
ספק כוח ממותג של מחשב נייד
נורת פלואורסצנטית קומפקטית
נורת פלואורסצנטית קומפקטית
דימר (עמעם) חשמלי
דימר (עמעם) חשמלי

סרטון – מדידת זיהום חשמלי מנורות חסכוניות

השפעות בריאותיות של הזיהום החשמלי

זיהום זה גורם להופעה והחמרה של תסמינים למחלות רבות בעיקר מחלות נירולוגיות ורגישות לקרינה.
סרטון – השפעות בריאותיות של זיהום חשמלי (חשמל מלוכלך)

דרכים  לצמצום יצירת הזיהום החשמלי

כדי לצמצם היווצרות של הזיהום יש לעשות שימוש מושכל במכשירים היוצרים אותו. ניתוק מכשיר חשמלי היוצר  זיהום משקע החשמל, בתום השימוש, יביא לצמצום הזיהום ברשת החשמל בבית. 

כמו כן, החלפת מקורות של הזיהום החשמלי, כגון נורות פלורוסנט קומפקטיות אשר יוחלפו בנורות ליבון, ודימרים (עמעמים) לתאורה אשר יוחלפו במפסקים רגילים, צעדים אלו יביאו לצמצום מאוד משמעותי של רמות הזיהום החשמלי (חשמל מלוכלך)  בבית.

בתמונה – ניתוק מקורות של  צרכני חשמל שיכולים ליצור זיהום על ידי שימוש ברב שקע עם מפסק כפול

ניתוק מקורות של  זיהום חשמלי (חשמל מלוכלך) על ידי שימוש ברב שקע עם מפסק כפול
ניתוק מקורות של זיהום חשמלי (חשמל מלוכלך) על ידי שימוש ברב שקע עם מפסק כפול

מדידת הזיהום החשמלי

מדידה של  הזיהום על רשת החשמלי אפשרית על ידי חיבור סקופ לרשת החשמל ושימוש ב HIGHLOW PASS FILTER. בצורה זו ניתן להפריד בין רכיב התדר הנמוך של החשמל לבין רכיב הרעש בתדר הגבוה ולמדוד אותו (את התדר המאפיין ואת האמפליטודה). היתרון בשימוש בסקופ הוא שניתן יהיה לראות את הגל החשמלי ולפעמים ניתן לזהות על ידי צורת הגל, האמפליטודה והתדר את מקור הזיהום . החיסרון בשיטה זו היא שבדרך כלל סקופים אינם זולים ואינם פשוטים להפעלה.דרך שנייה למדידה של הזיהום היא על-ידי מד יעודי אשר מציג יחידות מספריות שהן שיכלול של תדר הרעש ועצמתו. היתרון בדרך מדידה זו הוא שמד הזיהום המיוחד זול הרבה יותר מסקופ, והשימוש בו פשוט וקל (והרבה יותר בטוח חשמלית). 

מד זיהום חשמלי (חשמל מלוכלך)  וסקופ מודדים זיהום חשמלי (חשמל מלוכלך)
מד זיהום חשמלי (חשמל מלוכלך) וסקופ מודדים זיהום חשמלי (חשמל מלוכלך)

סינון וניקוי הבית מהזיהום החשמלי

לאחר ביצוע צעדים לצמצום הזיהום, על ידי זיהוי והוצאת המקורות, ניתן וכדאי לסנן ולנקות את שאריות הזיהום מרשת החשמל הביתית על ידי שימוש במסננים מיוחדים. מסננים אלו מרתקים את רכיב הרעש לאפס החשמלי ובכך מבטלים אותו. המסננים נראים כמו ריבוע מפלטיק שמחברים לשקע החשמל בפשטות. למסנן אפשר לחבר צרכן חשמל נוסף אבל אני מציע שלא לעשות זאת כדי לשמור על תפקודו של המסנן לאורך זמן רב ככל הניתן. מספיק שהמסנן מחובר לקו החשמל , והוא כבר מסנן את הזיהום. ניתן ורצוי למדוד את רמות הזיהום החשמלי (חשמל מלוכלך)  לפני ואחרי התקנת המסננים. התקנת המסננים פשוטה וקלה. כדי לסנן זיהום  מבית ממוצע בין 100 מטר רבוע, יש צורך ב5- 15 מסננים. מכיוון שעלות של כמות גדולה כזו של מסננים היא משמעותית מומלץ להתחיל בהוצאה וניתוק של מקורות הזיהום ורק אחר כך למדוד ולהתקין פילטרים. 

מסנן  זיהום חשמלי (חשמל מלוכלך)
מסנן זיהום חשמלי (חשמל מלוכלך)

בתמונה – מסנן  זיהום חשמלי (חשמל מלוכלך) קישור – פילטרים ל זיהום חשמלי (חשמל מלוכלך) מתוך הפרק “הגנה מקרינה בתדר נמוך”

ביצוע בדיקת לרמת הזיהום חשמלי ומציאת מקורות הזיהום

אנחנו ממליצים לבצע את בדיקת הזיהום החשמלי בעצמכם, על ידי שימוש במד מיוחד. תוך כדי הבדיקה יש לאתר מקורות של זיהום חשמלי ולהחליפם בכאלה המזהמים פחות. את המסננים יש להתקין תוך שמירת מרחק ביטחון של לפחות 1 מטר מכל אדם (בשהייה ארוכת זמן) ואף יותר רחוק במקרה של רגישות לקרינה.

הזמנת מסננים ומד מיוחד

בהתאם לגודל הדירה, מורכבות מערכת החשמל, וריבוי המקורות לחשמל מלולכך כל דירה צריכה מספר שונה של פילטרים. לפני התקנה של הפילטרים יש לבדוק את רמת החשמל המלוכלך ואז להוסיף פילטרים עד שהרמה תהיה נמוכה מ 50, רצוי אף נמוכה מ 25. היבואן מוכר בדרך כלל סטים שלמים של 12 פילטרים. מתוך הבנה כי לא כולם צרכים 12 פילטרים ומתוך הבנה כי לא כל הלקוחות יכולים לעמוד בהוצאה כזו הגענו להסדר עם היבואן בו יתאפשר לנו למכור 5 פילטרים (ראו בהמשך).

התקנת הפילטרים

ההתקנה של הפילטרים בשקעים או בארון החשמל צריך להיות מבוצעת מבחינה חשמלית, במקביל ולא בטור למעגל החשמלי. בשקע על הפילטר עצמו אני ממליץ לא להשתמש כדי לשמור על השלמות המכנית של הפילטר. זאת למרות שמבחינה חשמלית הפילטר מסוגל להעביר עד 16A דרך החיבור בשקע שלו. כאשר הפילטר מחובר במקביל למעגל חשמלי ולא מחובר דרכו שום צרכן, הוא יכול להיות מחובר במקביל למעגלים גדולים כקטנים.

שמירת מרחקי ביטחון מהפילטרים

מסננים לניקוי חשמל מלוכלך (או זיהום חשמלי) פולטים שדות מגנטיים וחשמליים בתדר נמוך. מכל פילטר יש לשמור על מרחק בטחון של 50 ס”מ. לרגישים לקרינה אנחנו ממליצים לשמור על מרחק ביטחון של מטר אחד ולנסות בהתחלה פילטר יחיד או מספר פילטרים בודדים לפני רכישה של מספר פלטרים גדול.

רגישים לקרינה עלולים להגיב לפילטרים עצמם

כאמור, הפילטרים עצמם יוצרים שדה מגנטי וחשמלי ולכן אפשרי שרגישים לקרינה יגיבו לשדות הללו, או לשינוי באות החשמל בבית בגלל השימוש בפילטרים. במקרה הראשון יש לוודא מרחקי ביטחון של בים 1 ל2 מטר מכל פילטר.
אם הרגישות קשה במיוחד יש להשתדל לא להתקין פילטרים בחדרים או איזורים בהם האדם הרגיש שוהה. ניתן להתקין גם פילטרים בצמוד לארון החשמל שברוב המקרים נמצא במקום מרוחק יחסי מאזורים בהם שוהים אנשים בבית.
אם הרגישות היא לשינוי בסיגנל החשמלי, מה שמומלץ לעשות הוא לשים יותר דגש על מציאת והוצאת מקורות זיהום חשמלי מהבית.

התקנה של פילטרים בצמוד לארון החשמל תאפשר ניקוי של סיגנל החשמל בכניסה אל הבית. אם הארון אכן נמצא במקום מרוחק יחסית בבית, התקנה של פילטרים בצמוד אליו יכולה במקרים אלו להביא להגדלת מרחקי הביטחון מהם.
ההתקנה צריכה להיעשות על ידי חשמלאי מוסמך. עליו להתקין בצמוד לארון החשמל מספק שקעים עבור כל פאזה. בשקאים אלו ניתן יהיה להתקין פילטרים של זיהום חשמלי.

התקנה של פילטרים בצמוד לארון החשמל

התקנה של פילטרים מחוץ לבית

במקרים קשים במיוחד של רגישים לקרינה, יכול חשמלאי מוסמך להתקין כמה פילטרים של זיהום חשמלי בתוך קופסא אטומה למים, לחבר את הקופסה למערכת החשמל על ידי שימוש בכבל מתאים ארוך, ולקבע אותה מחוץ לבית, למשל בחצר.

חשיבות צמצום הזיהום החשמלי לפני ההתקנה

כאמור שלב מקדים להתקנה של הפילטרים הוא מציאת המקורות וצמצום הזיהום על ידי ניתוק של המקורות מהזרם בגמר שימוש או החלפתם בציוד התורם פחות זיהום חשמלי. גם כאשר כבר מתקנים את המסננים יש להקפיד לבדוק אחרי התקנה של כל מסנן את השינוי ברמת הזיהום החשמלי במעגל עצמו ובמערכת החשמל כולה. זאת כדי להתקין את הכמות המינימלית הדרושה של המסננים.

סימני בלאי במסננים

התקנתם מסננים חדשים והם עושים רעש (זמזום)? כנראה צריך עוד מסננים.
התקנתם מסננים ולאחר כמה שנים הם הפכו לצהובים ואז גם התחילו לזמזם? כנראה שהם מתיישנים כבר והגיע הזמן להחליפם בחדשים.

רכישה של סט מסננים ומד זיהום חשמלי

פרטים נוספים על אפשרויות הרכישה באתר המכירה – https://www.4ehsbyehs.co.il/product/dirtyelectricity/