מד קרינה סיני
מד קרינה סיני

בעמוד זה נביא ביקורת על מדי קרינה לא מומלצים שלדעתנו אינם מתאימים לשימוש ביתי על ידי מי שמודע לנזקי הקרינה ועל ידי רגישים לקרינה. הסקירות בוצעו לאחר שקנינו מד כזה ובדקנו אותו. הביקורת היא טכנית מקצועית. את חלק מהמדים אף נהגנו למכור (בשל ביקוש מסוים), אך לאחר בחינה מחודשת של הנושא החלטנו להפסיק בכך. מי שרוצה לקרא על מדים כן מומלצים מוזמן לעמוד הבא…


TENMARS 192D – Triaxial Magnetic Field Meter EMF/ELF meter

TENMARS 192
TENMARS 192

 יתרונות:

  • תצוגה דיגיטלית ברורה ומספרית (יתרון ברוב המקרים).
  • אופציות ופונקציות עבודה מתקדמות (ראה למעלה).
  • טווח מדידה עד 1000 מיליגאוס.
  • תלת צירי.
  • הפעלה קלה יחסית.
  • מגיע עם תיק אחסון.
  • מודדי קרינה מוסמכים עושים בו שימוש (לאחר אישור פרטני מול המשרד להגנת הסביבה).

חסרונות:

  •   קצב עדכון התצוגה איטי מידי.
  • במספר מדידות עלה חשש כי הוא לא מדויק.

הודעה חשובה – במדידות שביצעתי לאחרונה הבחנתי בכמה חוסר דיוקים בערכים שנמדדו על ידי המד הזה (בהשוואה למדים אחרים). עושה רושם כי בחלק מהמדידות העוצמות שהמד הציג היו גבוהות יחסית לעוצמות אשר נמדדו על ידי מדי קרינה אחרים בייחוד כאשר נמדדו מקורות קרינה קטנים המייצרים שדות מגנטיים בגודל של חצי מטר לערך. בבדיקות נוספות נראה כי המד מדייק (שהשוואה למדים אחרים) כאשר מדובר בשדות גדולים כגון שדות מגנטיים מתחת לקווי מתח גבוה. אני חושב שניתן להשתמש במד זה כדי לחשוף מקורות קרינה וכדי למדוד רמות רקע ורמות של שדות גדולים, אבל אינני חושב שהוא הבחירה הטובה ביותר למדידה של מקורות היוצרים שדה קטן. 

מד קרינה לתדר נמוך מאוד זה מודד רמות שדה מגנטי בתדרים שסביב ה 50 הרץ (בין 30 ל 2000 הרץ).  למד זה יש תצוגה דיגיטאלית, הוא תלת צירי (ניתן למדוד כל ציר בנפרד), הוא מודד ביחידות של מיליגאוס ומיקרוטלסה (לפי בחירת המפעיל) וניתן למדוד בו עד ל 1000 מיליגאוס (יפה מאוד). יש לו פונקציות מתקדמות כגון HOLD, תצוגת מקסימום (MAX ) ותצוגת מינימום (MIN ), ניתן לשמור בו תוצאות של מדידות (בהתאם לדגם), בעל שעון ותאריכון פנימי, כיבוי אוטומטי, אינדיקציה לסוללה חלשה. בדגם המתקדם יותר (192D  ) יש גם חיבור למחשב בהתקן   USB  וזיכרון פנימי מוגדל שיכול להכיל עד ל 9999 מדידות.

מכשיר מדידה זה בהחלט משוכלל וקל להפעלה.  התצוגה הדיגיטלית מאפשרת מדידה מספרית מדויקת אך פוגעת קצת באפשרות לאתר את המקור . זאת בשונה מה TRI FIELD  שם התצוגה האנלוגית מאפשרת לאתר בקלות את המקור אך מציגה נתון מספרי לפי השנתות בה.

להורדת מדריך למשתמש: http://akizukidenshi.com/download/TM-192D.pdf

 לסיכום

אם היה לו קצב עדכון מהיר יותר  ואם הוא היה מוכיח את עצמו כמדויק הוא היה מושלם. כרגע חסרונותיו גורמים לי להמליץ יותר על TRI FIELD . אם אתם צריכים מד דיגיטאלי פשוט וזול ה TENMARS 192D הוא בחירה לא רעה.  בעיות הדיוק במדידה של שדות מקומיים (קטנים בגודל של עד מטר אחד, ראה טקסט מודגש למעלה) פוגמת מאוד במד הזה ואני לא יכול להמליץ עליו בפה מלא. הוא יפה, גדול, זול ובעל מראה מקצועי אבל אני מעדיף כרגע להשתמש במדים אחרים.

רכישה

 

 
לעמוד המוצר של TENMARS 192 באתר אינווירוסנס לחץ כאן… – לא לשכוח להגיד כי NO RAD שלח אותכם ותקבלו הנחה של 10 אחוז.

 מדי קרינת רדיו של TENMARS 

בשנים האחרונות בדקתי והשתמשתי בכמה מדי קרינת רדיו של TENMARS, חד ציריים (TM-190), תלת ציריים ביתיים (TM195), ותלת ציריים חצי מקצועיים (TM-196). בכל המקרים זו הייתה אכזבה קשה. על הנייר המדים נראו מדים מאוד מאוד מבטיחים, עם רשימת תכונות מרשימה, אבל במציאות היו מאד קשים לתפעול, לא מהירים מספיק, מבלבלים, וכמה מהם נשברו (ביחוד בחיבור בין כדור שבתוכו אמור להיות הרגש-גלאי קרינה למד עצמו). כמו בצילום גם במדידת קרינה מודד טוב יצליח להוציא תוצאות טובות גם עם מד פחות טוב, אבל אני לא חושב שבמקרה של המדים של TENMARS מודדים ביתיים שלא מבינים בנושא הקרינה יצליחו להבין מה המד הזה רוצה מהם.

לכן אני לא ממליץ על מדים אלו.

  1. TM-195 ו TM-196 לא קלים לשימוש
  2. בכולם מהירות דגימה איטית – לא מבחינים באותות מהירים כגון WIFI או DECT, BLUETOOTH וסלולרי
  3. TM-195 ו TM-196 לא אינפורמטיבים מספיק.
  4. ב TM-195 ו TM-196 בבררת המחדל מד הקרינה מחליף כל הזמן בין סידרי הגודל ביחידת המדידה הנבדקת (מ V/m ל mV/m ל uV/m , מuW/cm2 לnW/cm2, מmW/m2 לuW/m2) דבר המפריע בזמן המדידה.
  5. ב TM-195 ו TM-196 החיבור בין הגלאי-רגש למד הקרינה מאוד מאוד רגיש ושביר.
  6. כמו בכל מוצר סיני, רשימת תוכנות מרשימה וארוכה אבל המדים לא נותנים את התמורה ולא ממש שווים את המחיר.
  7. לשימוש ביתי מומלץ ה CORNET ED78

אם בכל מקרה אתם רוצים לרכוש אותם או אם אתם מודדים מורשים המחפשים מד פשוט וזול אשר נמצא כבר ברשות מודדים מוסמכים אחרים ומאושר לבדיקה (לי לא ברור איך) אתם מוזמנים לרכוש בלינקים הבאים:

TENMARS TM-195   TENMARS TM-195 מספר מדידות בשנייה – 2.5תחום תדרים – 50MHz- 3.5GHzתחום עוצמה – 38mV/m – 11V/mתלת צירי, ביצוע ממוצע ומדידה מקסימאלית, שעון ואזעקה.יחידות מדידה – mV/m , V/m , µA/m , mA/m , µW/m2 , mW/m2 , µW/cm2

995 ש”ח תלת צירי פשוטכולל נרתיקכולל משלוח בדואר רשוםלא מומלץ לשימוש ביתי, ראה חסרונות למעלה.מודדי קרינה מוסמכים עושים בו שימוש (לאחר אישור פרטני מול המשרד להגנת הסביבה).
TENMARS TM-196
 TENMARS TM-196מספר מדידות בשנייה – 2.5תחום תדרים – 10MHz- 8GHzתחום עוצמה – 38mV/m – 20V/mתלת צירי, ביצוע ממוצע ומדידה מקסימאלית, שעון ואזעקה.יחידות מדידה – mV/m , V/m , µA/m , mA/m , µW/m2 , mW/m2 , µW/cm2

2500 ש”חכולל מארז קשיחכולל אישור כיולכולל משלוח בדואר רשוםלא מומלץ לשימוש ביתי, ראה חסרונות למעלה.מודדי קרינה מוסמכים עושים בו שימוש (לאחר אישור פרטני מול המשרד להגנת הסביבה).

מד קרינה סיני זול DT-1130 

מד קרינה סיני זול DT-1130
מד קרינה סיני זול DT-1130

המכשיר הזה (ודומים לו) מתיימרים להיות מד של קרינה (לא מצויין איזה סוג של קרינה הוא מודד במדריך המשתמש) החל מ50HZ ועד 2000MHZ. בפועל אני עדיין לא הצלחתי להבין מה המד הזה מודד. הוא כנראה מודד שדה חשמלי בתדר נמוך (לא שדה מגנטי ולא קרינת רדיו שנחשבים לנפוצים וחשובים יותר למדידה) או שדה חשמלי DC. כמו כן המד לא מגיב טוב, בכל מכה עליו או תזוזה שלו הוא מראה ערכים גבוהים מאוד ולא פרופורציונלים לכלום, גם כאשר אין בכלל שדה חשמלי בסביבה. בצמוד למקורות של שדה חשמלי הוא יראה רמות נמדדות רק כאשר המד נמצא כמה ס”מ מהמקור ולכן לא יכול אפילו לשמש כגלאי למקורות של שדה חשמלי. 
ניסיתי גם למדוד ליד פס לדים (אמור לפלוט שדה חשמלי DC) והמד לא הראה כלום עד אשר הייתי ממש צמוד לקו. הרחקה קלה של המד (2 ס”מ נוספים) והוא שוב לא הראה כלום. 
להערכתי אי אפשר להשתמש במד הזה לכלום ושום דבר. הוא יותר מבלבל מאשר מאפשר למצוא מקורות קרינה, חדירות קרינה, להבין או למדוד את רמות הקרינה ולא מאפשר מציאת מרחקי ביטחון. למעשה זהו ביזוז במושלם של 15 דולר וחודש המתנה למשלוח שיגיע (אם מגיע) מסין. 
בחלק מהמדידות המד צפצף והראה רמות (לא ברורות היחידות) בצמוד לסלולרי GSM. זאת להערכתי בגלל השדה המגנטי המופץ מהסלולרי ולא בגלל מדידת קרינת רדיו. 

מד קרינה סיני זול DT-1130 מדידה גבוהה ליד פס לדים
מד קרינה סיני זול DT-1130 מדידה גבוהה ליד פס לדים
 מדידה אפסית לאחר הרחקה של 2 ס"מ מהנקודה הקודמת.
מדידה אפסית לאחר הרחקה של 2 ס”מ מהנקודה הקודמת.

שורה תחתונה – מבלבל, לא מודד קרינת רדיו-סלולר-אלחוטי, לא מודד שדה מגנטי בתדר נמוך, אולי מודד שדה חשמלי אבל לא עושה זאת טוב. בזבוז זמן וכסף. 


Electromagnetic Radiation Tester

מד קרינה סיני כתום
מד קרינה סיני כתום

למד הזה אין מספר דגם, הוא נקרא בפשטות  בתרגום לעברית מד קרינה אלקטרומגנטית. המד הזה כבר קצת יותר יקר (עלה לי כ90 ש”ח) והוא גם קצת יותר מד מהDT-1130. הוא מסוגל לגלות שדה מגנטי וחשמלי בתדר נמוך. אני משתמש במילה לגלות כי המד מגלה את השדות רק כאשר הוא צמוד למוקד הקרינה וכי הערכים שהוא מראה לא קרובים לאף מד אחר שמדדתי איתו בעבר. לכן המד למעשה רק “מגלה” את הפליטה או האי פליטה של שדות חשמלי ומגנטי בתדר נמוך.  המד מראה רמות מאוד גבוהות של שדה מגנטי וחשמלי בעת הצמדה למקורות קרינה. אבל ס”מ משם הוא לא מראה כלום או מראה רמות נמוכות מאוד.  יש למד הזה מארז יפה ותכונות יפות יחסית למחיר אבל כאמור המדידה שלו לא מדויקת בכלל (בלשון המעטה).  בכל פעם שהנחתי את המכשיר או נתתי לו מכה קלה ערך השדה החשמלי עלה מאוד. 20 ס”מ מלוח חשמל המד הראה על רמות שדה מגנטי וחשמלי אפסיותבמדריך המשתמש שלו כתוב שהוא מודד גם קרינה בתדר של עד 3500MHZ (קרינת רדיו). אני לא הצלחתי למדוד איתו קרינת רדיו. 10 ס”מ מראוטר אלחוטי משדר המד הראה רמה אפסית של שדה חשמלי (להשוואה ה ENV RD10 הרגיש את הקרינה הזו מצד השני של החדר במרחק של 5 מטר מהראוטר).

מד סיני בצמוד לפס לדים הפולט שדה חשמלי
מד סיני בצמוד לפס לדים הפולט שדה חשמלי
מד קרינה סיני צמוד לארון חשמל
מד קרינה סיני צמוד לארון חשמל
מד קרינה סיני צמוד לראוטר אלחוטי
מד קרינה סיני צמוד לראוטר אלחוטי

חסרונות

  • לא מודד בכלל קרינת רדיו המשודרת מטלפונים סלולריים, אנטנות סלולריות , שעונים חכמים, אוזניות אלחוטיות, טלפונים אלחוטיים, ראוטרים, מחשבים אלחוטיים וציוד אלחוטי וסלולרי אחר.
  • מודד שדה חשמלי ומגנטי מרשת החשמל אבל רק בצמוד למקור.
  • לא יכול לשמש ככלי לגילוי קרינה בתדר נמוך (שדה מגנטי וחשמלי מרשת החשמל)
  • לא יכול לשמש אפילו ככלי לסריקה של הבית ומציאת מקורות קרינה
  • לא יכול לשמש ככלי למציאת מרחקי ביטחון

יתרונות

  • לדעתי אין

שורה תחתונה 

מראה משהו אבל רק בתחום השדה המגנטי והחשמלי מרשת החשמל ולא קרינת רדיו (שהיא רוב החשיפה של רוב האנשים בימנו). מגלה את חלק מהמקורות בתדר נמוך אבל רק בצמוד להם. לא מדויק ולא יכול לשמש כמד לסריקה של הבית , לא למציאת מרחקי ביטחון ולא למדידה של קרינה במקומות שאנשים נמצאים בהם. 

ZGKPDQ BR-9A

המד הזה נראה מצויין על הנייר. במציאות הוא מד רע, לא אמין ואפילו מטעה. הוא אומנם מצליח לזהות קרינת רדיו גם מחלק מהציוד האלחוטי הביתי (כאשר הוא ממוקם פחות ממטר מראוטר אלחוטי, או צמוד לציוד אחר), וגם אנטנות סלולריות (מפריז מאוד במדידה) אבל הוא רחוק מרגיש או מדויק וכמעט לא שימושי בשל בעיות אחרות. איך אפשר גם לא להיות רגיש, ומצד שני גם להפריז במדידות אחרות, ובכל הזמן לא להיות מדויק? על כך בהמשך.

במחיר של פחות מ50$ (נכון ל 02/2021 באמזון) לכאורה מקבלים מד למדידת קרינת רדיו (מ50MHZ עד 5000MHZ) ושל שדות מגנטיים וחשמלים בתדר נמוך (גם כן בטווח תדרים רחב, אולי רחב מידי. טווחי תדרים רחבים מידי תמיד גורמים לי לחשות שמי שתכנן או מוכר את המד לא הבין מה הוא מנסה למדוד, או שהמד לא באמת מסוגל למדוד את התחומים הללו), בעל מסך יפה, המציג תוצאות המדידה הרגעית גם במספר וגם על גרף , עבור שלושת מצבי המדידה בו זמנית. יש גם אזעקה והמד גם נותן דעה על הרמה (“נורמלי”, “גבוה מהתקן” , ועוד…). בנוסף המד מוזן משלוש סוללות AA רגילות ונטענות ונראה שאפשר אפילו לטעון אותן על ידי חיבור המד לUSB (לא ניסיתי).

אבל למד הזה כמה מגרעות שהופכות אותו למד רע, ואותי למישהו שלא ממליץ לרכוש ולהשתמש בו. נספר על שתיים מתוך המגבלות העיקריות שלו בהמשך.

יכול לזהות קרינה ממקורות קרינת רדיו, אבל לא רגיש, ובו זמנית מפריז

הדבר הכי מורכב היום בשוק של מדי הקרינה הוא למדוד קרינת רדיו ממקורות קרינה המשדרים בפולסים , לדוגמא ממקורות קרינה ביתיים או טלפונים סלולריים.

נראה כי המד מצליח לגלות מקורות קרינה ביתיים כמו ראוטר אלחוטי, טלפון סלולרי (בתקנים UMTS, BLUETOOTH , וWIFI) , וכן ראוטר אלחוטי ביתי. ממה שראיתי במספר מדידות, הוא אכן מגלה את השידור ממקורות אלו כאשר הוא צמוד או מאוד קרוב אליהם (פחות ממטר), אבל כבר במרחק קצר מרובם לא מראה דבר. אני מצפה ממד לזהות מקורות כאלה גם במרחקים מעל מטר.

הZGKPOQ מזהה קרינה מראוטר אלחוטי , כ15 ס”מ ממנו.
על הדרך גם מראה שדה חשמלי בתדרים נמוכים יותר, שלא אמור להיות שם.
הZGKPOQ מודד קרינת רדיו מטלפון סלולרי המשדר בלוטות'
הZGKPOQ מזהה קרינת רדיו מטלפון סלולרי המשדר בלוטות’ (יותר חזק ממה שהCORNET ראה)
הZGKPOQ מזהה קרינת רדיו מטלפון סלולרי המשדר בקבלת SMS (הפעם המדידה נמוכה מאשר בCORNET)
הZGKPOQ מזהה קרינת רדיו מטלפון סלולרי המשדר WIFI בעת סריקה (גם הפעם מדד פחות מה CORNET)

לעומת זאת מול אנטנות סלולריות הוא מראה רמות גבוהות מאוד של קרינת רדיו , וגם רמות גבוהות של שדה מגנטי וחשמלי בתדר נמוך, למרות שלא הייתה קרינה מרשת החשמל במקום המדידה.

הZGKPOQ מודד 2.8מיקרו וואט לסמ”ר מול אנטנות סלולרית, בעוד ה CORNET מראה פי 654 פחות קרינה.
הZGKPOQ גם מראה שדה חשמלי, אולי בגלל התחום הרחב שלו, מחשיד מאוד.

גילוי קרינת רדיו (ובמקרה הזה אותה בעיה מתקיימת גם בשדה מגנטי וחשמלי) רק כאשר המד קרוב מאוד למקור, הפרזה במדידה מול אנטנות, ומדידה גם של שדה חשמלי ומגנטי בתדר נמוך כאשר מודדים קרינת רדיו מאנטנה וכאשר אין כזו קרינה במקום המדידה, כולם מעלים אצלי את החשד שזהו מד לא אמין שלא מודד נכון את הקרינה (יכול להיות שאין לו סנסורים נפרדים לכל תחום אלא רק סנסור אחד , והוא מנסה להעריך את הרמות של הקרינה בכל המצבים בהתאם למוצא של הסנסור היחיד).

לא מדידת REAL TIME

נראה כי המד מחשב את התוצאות על סמך כמה מדידות עוקבות (שמתבצעות בקצב לא ידוע אחת לכמה חלקיקי שנייה) מה שגורם לכך שכאשר מופיע מקור קרינה לוקח למד כמה שניות להראות את המדידה, הוא מתחיל לעלות ברמות עד אשר נעצר על רמה מסוימת. כאשר המקור נאלם או מפסיק לשדר, המד עדיין מראה כאילו יש קרינה כמה שניות, ואז התוצאות הולכות ויורדות. התוצאה היא מדידה שלא מאפשרת להבין מתי הופיע פולס של קרינה ומתי מתקרבים או מרחקים ממקורות קרינה. זה מפריע מאוד בגילוי מקורות קרינה ולמעשה גורם לכך שאי אפשר באמת להשתמש במד כדי לגלות מקורות קרינה (כי הוא מגיב באיחור). זאת כאמור משום שלוקח לו כמה שניות להגיב לשינויים. רוצים לראות פולסים של קרינה המופיעים מידי פעם, תשכחו מזה. רוצים לגלות מקורות קרינה, יהיה לכם קשה מאוד.

עוד בעיות

  • כאשר המד נדלק הוא מראה ערכים גבוהים בכל המדדים, ואז תוך כמה שניות חוזר לערכי 0 – מאוד מבלבל.
  • נראה שהגלאים (סנסורים) לשדה מגנטי וחשמלי נמצאים בקדמת המד, ויש להפנות אותם למקור כדי לגלות אותו.
  • אין מדריך למשתמש
  • למד קוראים GEIGER COUNTER מונח השמור לתחום הקרינה המייננת ולא לקרינה בלתי מייננת (שם נהוג לקרוא למדים EMF DETECTOR או EMF METER). מראה כי היצרן לא מבין את התחום.
  • נראה שמזהה מקרות קרינה בתדר נמוך רק כאשר המד נמצא ממד צמוד למקורות.
הZGKPOQ לא מזהה שדה מגנטי מארון חשמל בעוד על פי הTF2 (מד טוב לשדה מגנטי בתדר נמוך) השדה קיים והוא לא נמוך.

חסרונות

  • מדידה של קרינת רדיו לא בזמן אמת, כלומר לוקח לו כמה שניות להראות שינוי בקרינה. זאת כנראה בגלל שהתוצאה שהוא מראה מחובת מתוך כמה מדידות שהתקיימו בפרק זמן לא ידוע אבל קצר (כנראה כמה שניות).
  • בקרינת רדיו לפעמים מגלה פולסים, לפעמים לא (בדרך כלל ללא).
  • בקרינת רדיו, כאשר מקור הקרינה משדר קבוע, לפעמים המד מודד רמות גבוהות פי כמה ממדים אחרים (-פי 5) ולפעמים פחות. לכן אי אפשר אפילו להעריך כמה קרינה באמת יש. הוא בלתי צפוי.
  • בשדה מגנטי וחשמלי בתדר נמוך ( קרינה מרשת החשמל), המד מזהה חשיפה רק כאשר הוא צמוד למקור הקרינה. לכן לא מתאים לגילוי מקורות קרינה מרשת החשמל ולביצוע הערכות חשיפה והערכה של מרחקי ביטחון.
  • בקרינת רדיו אפשר להשתמש בו רק לגילוי חלק ממקורות הקרינה (בערבון מוגבל), כל עוד הם משדרים קבוע.
  • בקרינת רדיו לא ניתן:
    • להשתמש בו לזיהוי פולסים או מקורות המשתנים מהר.
    • לבצע מדידה של מקורות המשתנים מהר.
    • להבין מתי משודרת קרינה ומתי לא
    • לבצע הערכת חשיפה איתו.
    • לא ניתן להשוות את התוצאות שלו למדים אחרים.
    • לא ניתן לתת תמיכה מרחוק במדידות שבוצעו איתו.
  • קיים אצלי חשד כי המד אינו אמין (בגלל מדידה של שדה חשמלי ומגנטי בתדר נמוך מול אנטנה סלולרית, בגלל הופעה של ערך של קרינת רדיו מידי פעם גם כאשר אין קרינת רדיו, בשל הייותו לא מד REALTIME (לוקח לו כמה שניות להראות שהקרינה השתנתה) אלא מבצע איזה שהוא חישוב או אינטרפולציה).

יתרונות

  • מד זול
  • גם קרינת רדיו , גם שדה מגנטי וגם שדה חשמלי
  • קטן ונכנס לכיס
  • סוללות AA שיכולות להחזיק שעות של עבודה.
  • תצוגה יחסית ברורה , מגוונת וקלה לקריאה.

Technical parameters

Unituw/cm2(RF Field), v/m(Electric field), uT0-99.999uT(,Magnetic field)
Test Range0-99.999uw/cm2(RF Field),0-999.99 v/m (Electric field), 0-99.999u(Magnetic field)
Alarm Threshold40V/m(Electric field),0.4μT(Magnetic field)
Frequency Range50MHZ-5GHZ Power density, 20HZ-100MHZ Electric field strength, 20HZ-1MHZ Magnetic field strength
Power Supply3*1.5V AA batteries or 1.2V rechargeable battery(no include in the package)
Size106*70*29mm/4.17*2.76*1.14inch
מפרט המד לפי הפרסום באמזון

שורה תחתונה

כמו שקרה עם מדים סינים אחרים, יקרים וזולים, אני לא סומך על המד הזה ולא אוכל לקבל מהמידות שלו או איתו הרבה מידע. אם הוא נמצא על מקור ומראה אחרי כמה שניות קרינה, כנראה שהמקור הזה פולט משהו, או פעיל. כלומר אם זזים לאט לאט המד הזה יכול אולי לגלות מקורות של קרינת רדיו. אבל יותר מזה אי אפשר לדעת. לא כמויות של הקרינה ולא מתי היא משודרת, יהיה קשה מאוד לעשות איתו סריקה של הבית ואני בספק אם אפשר יהיה לבדוק איתו לפני ואחרי מיגון.

אפלקציות סלולריות למדידת קרינה

אנשים שלא מבינים בנושא חושבים שאפלקציות סלולריות יכולות למדוד קרינת רדיו או אפילו רק שדה מגנטי ושאפשר להשתמש בהן כדי לאתר מקורות קרינה. ישנן שני סוגים של אפלקציות שמתיימרות למדוד קרינה בלתי מייננת לסלולר.

הסוג הראשון משתמש באנטנות של המכשיר הסלולרי ובמקלטים שלו כדי לחוש את עוצמות האוטות מהאנטנות, ראוטרים אלחוטיים WIFI ומציוד בלוטות בסביבה ומחשב על פי זה, בנוסף לעוצמת השידור מהסלולרי עצמו, את החשיפה של המשתמש. זה כמובן לא נותן תוצאה של מדידה אלא יותר הערכה\חישוב\ניחוש (בהתאם לאיכות התוכנה) של הקרינה על סמך נתוני חסר. הנתונים הללו חסרים מכיוון שאינם כוללים את כל קרינת הרדיו שיש באוויר, רק את מה שהסלולרי עצמו מסוגל לנהל תקשורת מולם. כאמור מדובר בחישוב על סמך נתוני חוסר. ברוב האפלקציות הללו יש גם שידור מהסלולרי בעת ה”מדידה”, כך שהמשתמש נחשף לעוד קרינה.

במקרה השני , אפלקציות משתמשות בחיישן שדה מגנטי קבוע שיש במכשיר הסלולרי כדי למדוד בערך את עוצמת השדה הקבוע שבסביבתו. שדה זה אינו קרינת רדיו ואינו שדה מגנטי מרשת החשמל. השדה הזה מושפע בעיקר מהשדה הקבועה של כדור הארץ ונע בדרך כלל בין 300 ל500 מיליגאוס.

לסיכום, במקרה הטוב האפלקציות הללו מסוגלות רק לחשב בצורה מאוד לא טובה את הקרינה שהסלולרי עצמו פולט ולתת איזו הערכת חוסר של הקרינה על פי האותות שהסלולרי עצמו מסוגל לקלוט (שזה כמובן רק חלק קטן ממה שיש באוויר). במקרה הרע אפלקציות כאלה מודדת שדה מגנטי DC קבוע, כמו זה של כדור הארץ. לכן למי שמודע או שנפגע מקרינה בלתי מייננת, אין תחליף למד קרינה ביתי מהיר. זהו כלי בסיסי בתהליך הלמידה וצמצום החשיפה. מי שמשתמש באפלקציות הללו מכשיל את עצמו. מי שממליץ עליהן לאחרים מכשיל אחרים