קרינת רדיו ממערכות מכ”מ – רדאר הייתה הראשונה בהיסטוריה שלגביה נאספו עדויות ומחקרים, עוד בשנות החמישים של המאה הקודמת. בתחילה על ידי ברית המועצות ולאחר מכן גם על ידי הציי האמריקאי. אז גם צצו לראשונה עדויות, ולאחר מכן גם מחקרים, על מחלה חדשה שקונתה אז “MICROWAVE SICKNESS” והיום מכונת “רגישות לקרינה”.

קרינת רדיו ממערכות מכ”מ רדאר – מאפיינים יחודיים

  1. החשיפה מגוונת בתדרים, ובעוצמות.
  2. שידור בדרך כלל בפולסים קצרים מאוד (בעיקר במערכות מכ”מ מודרניות).
  3. הנחשפים הם בדרך כלל חיילים בריאים וצעירים.
  4. כשיש גישה לתיקים הרפואיים של הנבדקים (לא תמיד הצבא מאפשר) זה מאפשר חוזק נוסף למחקר.
  5. טכנולוגיות צבאיות מוצאות את דרכם לכלל האוכלוסיה וכך מחקר על טכנולוגיה צבאית יכול לנבות מה יקרה כאשר הטכנולוגיה תגיעה לאזרחות.

מחקרים על קרינה ממערכות מכ”מ, רדאר

מספר  חוקר, שנה, מדינה.



 על המחקר   רלוונטי לסוגי חשיפה
 12001,  ארה”ב מחקר הצי במלחמת קוריאה

מחקר זה בוצע על חיילי הצי של ארה”ב בזמן מלחמת קוריאה. בוצע מעקב של 40 שנה אחרי חיילים ששרתו בצי. נמצאה כי ברוב סוגי הסרטן שנבדקו לא נמצאה עלייה בסיכון למעט סרטן דם בו כן נמצאה עלייה שהוצנעה עי ידי החוקרים.

לאחר סיום מלחמת קוריאה ביצע הצי האמריקאי מחקר שבדק את השפעת חשיפה תעסוקתית של חילי הצי לקרינת רדיו ומכ“מ לתחלואה במשך שנים לאחר שירותם. נבדקה שכיחות ההופעה של מספר סוגים של סרטן. נמצא כי ברוב סוגי הסרטן לא הייתה עליה בסיכון בין מפעלי ציוד אלקטרוני ומכ“מ (לעומת חיילים שלא עבדו עם מערכות פולטות קרינה). בסרטן דם כן נמצאה עלייה אבל היא הוצנעה.
”      Nonlymphocytic leukemia was significantly elevated among men in high-exposure occupations but in only one of the three high-exposure occupations, namely, electronics technicians in aviation squadrons (SMR = 2.2, 95% CI: 1.3, 3.7).

ובכל זאת החוקרים מסכמים:
“Radar exposure had little effect on mortality in this cohort of US Navy veterans“.
בתרגום לעברית ” לחשיפה לקרינת ראדר הייתה השפעה קטנה על מקרי מוות במחקר הזה על ותיקים של הצבא האמרקאי”
נשמע מוזר?
בדקו כמה סוגים של סרטן, מצאו עליה “רק“ בסוג אחד אז אמרו שבסה“כ (דגש על ה-“בסה“כ”) נראה שלקרינת מכ“מ הייתה השפעה קטנה (על מוות של חיילים, ) במחקר הזה. המסכנה הסופית של המחקר היא כי לא נמצא קשר בין חשיפה תעסוקתית לקרינת רדיו ולסוגים שונים של סרטן (דגש על ה“שונים“). חוץ כמובן מסרטן דם, אשר יש לך דווקא סיכוי מוגבר (יותר מפני שניים מחיילים אחרים) להיות חולה בו. .

 מכ”מ צבאי
 21995, גולדסמית, ישראלראיות אפדמיולוגיות להשפעות בריאותיות של קרינת
רדיו בצבא, גופי שידור וחשיפה תעסוקתית

מאמר זה של פרופסור גולדסמית ביצע אנליזה על מספר מחקרים, בין השאר על מחקר הצי במלחמת קוריאה – ומצא כי קרינת מיקרוגל קשור בהופעה של שינויים בספירת דם, הופעת מוטציות, בעיות פוריות והגדלת הסיכון להופעת סרטנים שונים.

גולדסמית (ז”ל) היה חוקר ישראלי מפורסם מאוד מאוניברסיטת בין גוריון, פרופסור גולדסמיט (ז“ל) קבע על סמך מחקר הצי האמרקאי ואחרים, לאחר בדיקה שלהם, מציאת טעויות חישוביות וסטטיסטיות, ועיבוד מחדש של הנתונים, כי הממצאים מראים כי חשיפה גדולה לקרינת מיקרו קשורה בהופעה של שינויים בספירת דם, הופעת מוטציות, בעיות פוריות והגדלת הסיכון להופעת סרטנים שונים

      “Possible outcomes considered included 1) blood count changes, 2) evidence of somatic mutation, 3) impairment of reproductive outcomes,especially increased spontaneous abortion, and 4) increase in cancer incidence and mortality, especially of the hematopoietic system, brain, and breast. The author presents evidence that sufficient microwave exposures are associated with all four of these outcomes, concluding that the possible effects and their timings with respect to exposure are qualitatively similar to those on ionizing radiation.“

למאמר המלא –http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9990158

פרטים על פרסומו של פרופסור גולדסמיט ז“ל
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/?term=Goldsmith+JR&cauthor_id=9990158
מכ”מ צבאי, גופי שידור וחשיפה תעסוקתית.
 3 2002, פרופרסור ריכטר , ישראלתיאור מקרי סרטן ראש בקרב מפעילי מכ”מ ישראלים

תיאור של 5 מקרים של סרטן ראש בקרב מפעילי מכ”מ ישראלים שחלו פחות מ10 שנים מתחילת החשיפה. 4 מהחולים היו בגיל צעיר מ30 בעת גילוי המחלה.
קישור לתקציר המחקר – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12530592
 מכ”מ צבאי
42003, צוות נורווגימחקר על נשות הצי הנורווגי, קשר בין החשיפה לקרינת רדיו וקרינה בתדר נמוך לסרטני שד

במחקר שבוצע על נשות הצי הנורווגי ששירתו בחדרי תקשורת על ספינות בצי בין ינואר 1961 למאי 2002, מתוכן חלו בסרטן שד 99 נשים. הנבדקות חולקו לקבוצות לפי זמני חשיפה שחושבו הן לקרינת רדיו ששודרה, והן לקרינה בתדר נמוך שנפלטה מציוד השידור עצמו. ביחס לכלל האוכלוסיה בנורווגיה , הסיכון של נשות הצי ששירתו בחדרי הרדיו בספינות לסרטן שד היה גבוהה יותר ב30% ( OR=1.3). הסיכון הנוסף בקבוצת החשיפה הגבוהה ביותר היה 1.78 לנשים מתחת גיל חמישים, ו 2.37 לנשים מעל גיל חמישים.

קישור – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12883383/
 DOI: 10.1097/00008469-200308000-00010
מערכות תקשורת צבאיות
 5 צוות נורווגי, 2008 מחקר הצי הנורווגי – קשר בין חשיפה לקרינת רדיו לבין בעיות פוריות ומין ילוד

במחקר שבוצע על חיילי הצי הנורווגי, נראת עלייה בבעיות פוריות אצל חיילים ששירתו בסביבת אנטנות. החשיפה דווחה על ידי החיילים וחולקה לארבע רמות כאשר לכל אחת חושבה הסיכון הנוסף:
מאוד גבוהה  OR=1.86,  גבוההOR=1.93, חלקית OR=1.52, נמוכה OR=1.39.
כמו כן נראה כי מי שהייתה לו חשיפה לאנטנות וציוד תקשורת היו יותר בנות מאשר בנים. 
 
קישור – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18415687?dopt=Abstract
Eur J Epidemiol.
 2008;23(5):369-77. doi: 10.1007/s10654-008-9236-4.

במחקר המשך נבדק הקשר בין העיסוק של החיילים לבין בעיות פריון ונמצא כי עובדי תקשורת(  OR=1.72) ומכ”מ(OR=2.8 ) היו בסיכון גבוה יותר לבעיות פריון. עובדי אלקטרוניקה לעומת זאת לא היו בסיכון נוסף.
קישור – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18240289
Bioelectromagnetics. 
2008 Jul;29(5):345-52. doi: 10.1002/bem.20400.
 ציוד תקשורת ואנטנות צבאיות
 6 צוות ישראלי, 
2018
חשיפה תעסוקתית\צבאית לקרינת רדיו כגורם לסרטן

מחקר ישראלי חדש שפורסם ב Environmental ResearchVolume 163, גליון מאי 2018 , עמודים 123-133. המחקר בוצע על ידי מיכאל פלג, אליהו ריכטר ואור נתיב. 
המחקר הראה כי חולי סרטן שפנו אל החוקרים ועבדושירתו בעברם בסביבת ציוד מכ”מ וציוד צבאי פולט קרינת רדיו, חלו יותר בסרטני מערכת החיסון, חלו יותר בריבוי סרטנים וגיל הגילוי שלהם היה צעיר בהרבה מאשר באוכלוסיות חולי הסרטן הכללית.
במחקר נכללו 47 חולי סרטנים שבעברם עבדו או שירתו ביחידות או תעשיה בפיתוח, תחזוקה והפעלה של ציוד צבאי פולט קרינת רדיו רבה, כמו לדוגמה מכ”מים צבאיים. מתוכם 19 חלו בסרטני מערכת החיסון (בלוטות) (כ40%, בהשוואה ל23% בציבור הכללי).מתוכם 6 חלו ביותר מגידול ראשי אחד (כ12.8% בהשוואה ל2.8% מהציבור הכללי).גיל הגילוי הממוצע היה צעיר מאוד ( 33 לעומת 65 בציבור הכללי).בוצעה השוואה של תוצאות המחקר עם מחקרים דומים מהעבר, בכולם אחוז החולים במערכת החיסון הייה גבוהה יחסית לאוכלוסיה.
 
בתמונה- אחוז החולים בסרטנים של מערכת החיסון במחקר ובמחקרים דומים
קישור למחקר – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29433020
DOI: 10.1016/j.envres.2018.01.003

אחוז החולים בסרטנים של מערכת החיסון במחקר ובמחקרים דומים

 מכ”מ צבאי, גופי שידור וחשיפה תעסוקתית.
7צוות פולני ה מחקר הצבא הפולני  

הופעת סרטן בחיילים של הצבא הפולני שנחשפו לקרינה אלמ”ג בתדרי רדיו גבוהים (מיקרוגלים)  של החוקר פרופ’ סטניסלב סזמיג’לסקיS. Szmigielski     , ראש המכון לרפואה צבאית של צבא פולין.
 Cancer morbidity in subjects occupationally exposed to high frequency (radiofrequency and microwave) electromagnetic radiation.

במחקר נבדקו חיילי צבא פולין בשרות סדיר ומילואים. מחזורי הגיוס כללו כ- 128000 חיילים, מתוכם  כ- 3700 נחשפו בשירותם לקרינת מכשירי קשר בתדרים סלולריים, וקרינת מכ”ם. בריאותם נבדקה כל שנה במשך כ-15 שנים (1971-1985 ), ונרשמו מחלות סרטניות שונות שאובחנו בהם. ניתוח סטטיסטי של התוצאות התחשב בקבוצות גיל וסוגי הסרטן.  
 
התוצאות הצביעו בין היתר, על כך שהסיכון ללקות בסרטן היה גבוה פי 2.07, בחיילים שנחשפו לקרינות, ואחוזי ההחלמה שלהם היו נמוכים מאלה שלא נחשפו.  
קישור – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8717316

על המחקר: http://www.microwavenews.com/news/backissues/m-j95issue.pdf
סיכון גבוהה יותר לסרטן, וסיכוי החלמה נמוך יותר לחיילים שנחשפו לקרינה בלתי מייננת.
8צוות ישראלי, 2022תחלואה מוגברת בסרטן, ואחוז גובה של סרטני המערכת החיסונים במפעילי ציוד מקורן בצה”ל

תחלואה מוגברת בסרטן ואחוז גבוה של סרטני המערכת החיסונית מבין חולי הסרטן זוהתה גם בקרב מפעילי ציוד קורן בצהל ב- 10 השנים האחרונות שפנו לעמותת זהר.

במחזור גיוס 2011 לכיפת ברזל מספר כלל מקרי הסרטן מכל הסוגים היה גבוה לפחות פי-8 מהצפוי בכלל האוכלוסייה לפי רשם הסרטן הלאומי.

זו לפחות הקבוצה השישית של מפעילי ציוד קורן בעולם ובישראל שבה זה תועד ופורסם באופן מאוד מסודר ועם ביקורת עמיתים, לכן כבר אין ספק משמעותי באשר להשפעה המסרטנת.

התופעה המדהימה השנייה היא שאיש לא עוצר זאת, ויש הרבה שיכולים – קצין רפואה ראשי, שרי הביטחון, הבריאות ואיכות הסביבה, ראשי המפלגות, וועדת החוץ והביטחון ועוד. התשובה שלהם היא בדרך כלל “הכל נבדק ונמצא בתקן” ואולי ביצוע מחקר נגדי.

גילוי נאות – אני מוזכר בפסקת התודות במחקר.

קישור למחקר – https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36279918/
https://doi.org/10.1016/j.envres.2022.114610
תחלואה מוגברת בסרטן, ואחוז גובה של סרטני המערכת החיסונים במפעילי ציוד מקורן בצה”ל

ראו גם מחקרים על חשיפה תעסוקתית לשדות אלקטרומגנטיים בעמוד זה.