בעמוד זה נביא ריכוז מחקרים לגבי שימוש באלחוטי וסלולרי בבתי הספר. מחקרים אלו נאספו בהקשר המדובר מתוך כלל המחקרים על קרינה בלתי מייננת בכלל וקרינת רדיו בפרט

המלצות והחלטות גופים בעולם בנוגע לשימוש ברשתות מחשבים אלחוטיות בבתי ספר

החלטת מועצת אירופה, 2011

כמה ימים לפני החלטת ארגון הבריאות העולמי על הגדרת קרינת רדיו כמסרטן אפשרי בבני אדם, קיבלה מועצת אירופה (פרלמנט לא מחייב של מדינות יבשת אירופה) את דוח והמלצת הוועדה האירופאית לבטיחות קרינה בלתי מייננת אשר קובע כי יש מספיק גוף מחקרי כדי להסיק כי חשיפה לקרינה בלתי מייננת איננה בריאה ומציע דרכים לצמצם את חשיפת הציבור אליה. בין השאר דנים הדוח וההחלטה בכיום תשתיות רשתות אלחוטיות בבתי ספר. הציטוט המובא כאן מנוסח ההחלטה, סעיף 8.3.2 (לחיצה על הציטוט תפתח את ההחלטה) אינו משתמע לשתי פנים: “איסור (שימוש, קיום) על טלפונים סלולריים, טלפונים אלחוטיים מסוג DECT או WIFI או רשתות מחשב אלחוטיות WLAN מכיתות ובתי ספר כפי שהוצע וקודם על ידי רשויות מקומיות, ארגונים רפואיים וארגונים חברתיים-אזרחיים”.

“8.3.2. ban all mobile phones, DECT phones or WiFi or WLAN systems from classrooms and schools, as advocated by some regional authorities, medical associations and civil society organisations;”

זלצבורג, אוסטריה דעת המחלקה לבריאות הציבור בנוגע לפריסת WIFI בבתי הספר

במכתב קצר זה מסביר ד”ר גרב אוברפלד מדוע יש להמנע לפריסה של WIFI ו DECT ברחבי בתי הספר במחוז. לקריאה לחץ כאן.

קריאה נוספת על המלצות גופים בין לאומיים בנושא קרינת רדיו – כללי (מתוך דף המחקרים באתר).

סיכום חוות דעת של מדענים בתחום בתרגום לעברית

מסמך המכסם חוות דעת של מומחים בין לאומים בתחום הקרינה והשפעותיה זמין באתר http://www.wifiinschools.org.uk  ותורגם לאחרונה לעברית. התרגום זמין בקישור הבא…

מחקרים בנושא של חשיפה לקרינת רדיו מסוג הנפלט מרשתות מחשבים אלחוטיות – קרינת WIFI

קרינה זו היא למעשה קרינת רדיו-מיקרו בריבוי תדרים סביב התדר של 2.4 ו 5 GHZ. החומר המדעי בנושא ה WIFI הוא יחסית דל מכיוון שרוב המחקרים מבוצעים על חשיפה לקרינה מטלפונים סלולרים. עם זאת גם המחקרים שכן בוצעו מראים על תמונה קשה של פגיעות בDNA ופגיעות קשות בפוריות של גברים וילדים. 

נתחיל במשחק ילדים. פרויקט מדעי של ילדים בבית ספר תיכון הראה על פגיעה של קרינת WIFI בנבטים.להלן תקציר חלקי של מחקרים בנושא חשיפה לקרינת WIFI. התקצירים המלאים ומחקרים נוספים על השפעות של קרינת רדיו-מיקרו מופיעים בדף המחקרים באתר זה – https://www.norad4u.co.il/knowledge-h/studies-h/EMF-studies-list-h

 מספר חוקר, שנה, מדינה. על המחקר  רלוונטי לסוגי חשיפה
 1Conrado Avendaño, M.S.email addressemail address, Ariela Mata, M.S., César A. Sanchez Sarmiento, M.D., Ph.D., Gustavo F. Doncel, M.D., Ph.D. מחקר – השפעת מחשבים ניידים אלחוטיים על זרע האדםבדגימות שנחשפו למחשב נייד אלחוטי נראתה הפחתה במידת התנועתיות של הזרע (בקבוצת הביקורת 13.6 אחוז מהזרע לא היה תנועתי, בקבוצה שנחשפה כ 24.5 אחוז היה חסר תנועה). יכולת ההתקדמות של הזרע הייתה טובה יותר בקבוצה שלא נחשפה, כ80 אחוז בקבוצת הביקורת בהשוואה ל 68 אחוד בקבוצה שנחשפה. שברים ב DNA הובחנו בכל הדגימות מהקבוצה שנחשפה ובאף אחת מהדגימות של קבוצת הביקורת. בקבוצה שנחשפה לקרינה נראתה גם עלייה קלה אך לא מובהקת באחוזי התמותה של הזרע.

המחקר – http://www.fertstert.org/article/S0015-0282(11)02678-1/abstract
 עבודה עם מחשב נייד אלחוטי
 2גונדי, תורכיה, 2013 קרינת WIFI פוגעת באברי רבייה ביחוד אצל מתבגריםבמחקר זה חשפו חמש עכברים לקרינת WIFI 24 שעות ביממה  למשך 20 שבועות (בדומה לאדם הגר ועובד באותו חדר עם ראוטר אלחוטי). חמש עכברים נוספים שימשו כקבוצת הביקורת. נצפו שברים בDNA, ירידה באנזים glutathione ועלייה ברמות serum 8-hydroxy-2′-deoxyguanosine   ו   8-hydroxyguanosine (סמנים לדחק חימצוני). החוקרים מעלים חשש כי חשיפה לקרינת רדיו, כגון קרינת WIFI , יכולה להביא לפגיעה באברי רבייה בנוער ומתבגרים.לקריאה על המחקר בעברית לחץ כאן… WIFI, חשיפה כרונית לקרינת רדיו ברמות נמוכות.
 3 Illustrated report November 2009 קרינת WIFI פוגעת בצמחים ועציםדיווח ראשוני על עיווטים בצורת גזעים של עצים. החוקרים מעלים את התאוריה כי אפשרי שהנזקים נגרמו על ידי זיהום אוויר או קרינת רדיו.

המחקר – http://www.boomaantastingen.nl/engels.pdf


 WIFI
 4 Papageorgiou CC, 2011קרינת WIFI גרמה לשינויים נרולוגים.קרינת WIFI הביאה לשינויים נרולוגים הקשורים ביכולת האדם להקצות קשב ומשעבים לפתרון בעיות אצל צעירים זכרים.

חשיפת אנשים צעירים לסיגנלים שמשודרים ממשדר ה- WiFi הפחיתה את תשומת הלב של הנחשפים, בעת ביצוע מטלה, כאשר היפעילו את זיכרון העבודה שלהם (השומר את המידע זמין, לשימוש בעת הצורך) הנחוץ לפיתרון בעיות, להחליט החלטות, לתכנן, למצוא סיבות, ולניטור והתמצאות.

תקציר המחקר נכתב על ידי ד”ר זמיר שליט”א. 

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21714138

 WIFI
 5Aynali G., 2013
קרינת WIFI גורמת ליצירת רדיקלים חופשיים
קרינה בתדרי WIFI גורמת ליצירת רדיקלים חופשיים הגורמים לדחק חימצוני והשראת סרטן גרון. חולדות הוקרנו שעה ביום למשך 28 ימים. נמצא בהן חימצון שומנים ניכר ומובהק וירידה בפעילות נוגדני חימצון. מלטולין הביא לשיפור.
תקציר המחקר נכתב בעזרת ד”ר זמיר שליט”א.

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23479077

 WIFI
 6 Oksay T., 2012 קרינת WIFI גרמה לנזק חימצוני באשכי חולדותחשיפה לקרינה בתדרי ה WIFI גרמה לנזק חימצוני באשכי חולדות. (נרשימה גם ירידה בויטמין A ו E,מלטולין בלם-הביא לשיפור בקבוצת העכברים בה הוא ניתן) 
תקציר המחקר נכתב בעזרת  ד”ר זמיר שליט”א.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23145464
 WIFI 
 7Ozorak A. 2013 
שינויים ונזקים בחשיפת חולדות הרות וולדות לקרינה בתדר WIFIחשיפת חולדות הרות, וולדות, לקרינה בתדרי WiFi, וסלולרים, במשך 1h, במשך עד 6 שבועות, לוותה בבדיקות שינויים בתכולת ברזל, נחושת, אבץ, גלוטתיון מחוזר, והאנזים גלוטתיון פראוקסידאז, וכן כלל נוגדי חימצון, הראתה שניגרם דחק חימצוני מהרדיקלים החופשיים שנוצרו בגלל הקרינה, והנזק ניכר יותר בכליות, ובזכרים, גם באשכים. 

תקציר המחקר נכתב על ידי ד”ר זמיר שליט”א.
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24101576
 WIFIוטלפונים סלולריים
 8Türker Y., 2011נזקים לשריר הלב כתוצאה מחשיפה לקרינה בתדרי ה WIFIמחקר בחולדות שנחשפו לקרינה בתדר WiFi, הראה שניגרמו בהן נזקים, בין היתר, לשריר הלב, מדחק חימצוני. דחק זה ניתן להקטין על ידי מתן סלניום (הנחוץ לאנזים נוגד חימצון), ו- L-carnitine (המשתתף בהפקת אנרגיה בתאי הגוף).

תקציר המחקר נכתב על ידי ד”ר זמיר שליט”א. 
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21360060
 ציוד אלחוטי בתדרי 2.45GHz
 9 Maganioti A. E. 2010 חשפה לקרינת WIFI הביאה לשינוי בדפוסי EEG אצל נשים.
במתנדבים צעירים, נשים וגברים שקיבלו לבצע מטלות זיכרון, ונחשפו לקרינת WiFi. נמצא שבנשים ירדה בקליפת המוח פעילות גלי אלפא (8-13Hz), ו-גלי בטא (14-30Hz) , בעיקר בשני מרכזים: קדמי-ימני, ובעורפי, בעוד שבגברים לא ניכר שינוי. לעומת זאת לא נמצא הבדל בגלי למדא (0-4Hz), ו- (5-7Hz) בין שני המינים.

תקציר המחקר נכתב על ידי ד”ר זמיר שליט”א. 
המחקר – http://wifiinschools.org.uk/resources/Maganioti+etal+2010.pdf

 WIFI
 10Shahin S. 2013נזקים ושברים בDNA בעכברים שהוקרנו בתדרי הWIFIמחקר בנקבות עכברים, שהוקרנו בתדר WiFi, במשך 2h ביום במשך 45 ימים, הראה נזקים שונים בתאי הדם, ושברים ב- DNA, בתאי המוח בגלל הדחק החימצוני שנוצר מהרדיקלים החופשיים (ROS=) שנוצרו. נזקים אלה התבטאו גם בדיכוי השרשת העוברים, וביצירת עיוותים בעוברים. מחקר זה מאשש מימצאי מחקרים אחרים על פגיעות בפיריון שנמצאו בזבובי דרוזופילה 

תקציר המחקר נכתב על ידי ד”ר זמיר שליט”א. 
המחקר – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23334843
 WIFI
 11 Margaritis L.H. 2013נזקים לביציות ופגיעה בפוריות אצל זבובים שהוקרנו בקרינת רדיו החוקרים בדקו בנקבות דרוזופילה (זבוב התסיסה-קטן עם עינים אדומות) שהוקרנו זמן קצר יומי, ב- WiFi, ובמכשירים קורנים אחרים במשך 3-7 ימים, את הנזק לביציות (תאים מתים) ולפוריות. הירידה בפוריות, ניגרמה על ידי הקרינה מכל המכשירים, אך היתה שונה ביניהם .
 המחקר – http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23915130

 WIFI וציוד אלחוטי אחר.
 12 Nazıroğlu M. , 2012השפעות ביולוגיות ובריאותיות בחשיפה לקרינת רדיו בתדר 2.45GHZ שלושה מחקרים של אותו חוקר הראו כי קרינה בתדרי ה 2.45GHz השרתה דחק חימצוני, עידוד סרטן, ירידה בריכוזי ויטמינים, השפיעה על חיוניות התאים ועל גלי המוח. המחקרים בוצעו בחולדות

המחקרים:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19637079http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22489926http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22019785
 ציוד אלחוטי בתדר 2.45GHz 
כגון WIFI
 13 צוות איטלקי, 2014חשיפה לקרינת WIFI הבאיה לשינויים בפעילות המוחהמחקר הראה כי חשיפה לקרינת WIFI ברמות מאוד נמוכות יכולה לגרום לשינויים משמעותיים וארוכי זמן בפעילות המוח.

Long-lasting changes in brain activation induced by a single REAC technology pulse in Wi-Fi bands. Randomized double-blind fMRI qualitative study
 Salvatore Rinaldi, Marco Mura, Alessandro Castagna & Vania Fontani
המחקר – http://www.nature.com/articles/srep05668

 
קרינת WIFI

מחקרים נוספים

בדף המחקרים 

כאמור מחקרים נוספים באתרנו בדגש על חשיפה לקרינת WIFI נמצאים ב
https://www.norad4u.co.il/studies-h/emf-studies-list/wifi-rf-studies/

מחקרים נוספים מצויים באתרים נוספים: של

POWER WATCH- http://www.powerwatch.org.uk/science/studies.asp#wifi

סיכום מחקרים בנושא WIFI וטאבלטים (14 מחקרים)

הסיכום הוכן על ידי עו”ד דפנה טחובר ומור סגמון לקראת הבג”ץ.  בסיכום רשימה של כ 14 מחקרים שנערכו  על ידי ד”ר זמיר שליט”א וכן סקרינה כללית על הסיכונים בחשיפה לקרינת WIFI. 
לקריאת הסיכום לחץ כאן…