מוני מים אלחוטיים
מוני מים אלחוטיים

בפרק זה נסביר מה הם מוניי מים “חכמים”, אלחוטיים ומקרינים אשר נפרסים בשנים האחרונות ברחבי העולם, וגם בארצנו.

התקנה של מוני מים משדרים ומקרינים בישראל

מוני מים אלחוטיים נפרסים בישראל בשנים האחרונות (החל מ2009-2008). רוב הסוגים נראים כמו מוני מים רגילים אבל כוללים משדר קרינת רדיו קטן בתוכם. במקרים שהמונים הם מונים מרכזיים גדולים יותר, או במקרה שמדובר בדגם מיוחד, המשדר הוא חיצוני. לאחרונה (2020) מותקנים יותר ויותר מוני מים חדשים בעלי צורה מלבנית, בצבע שחור וכחול העשויים פלסטיק.

איך מזהים מונה מים אלחוטי ?

להלן דוגמאות תמונות של מוני מים אלחוטיים המותקנים בארץ

שידור ממוני המים האלחוטיים

מוני המים הביתיים בארץ נראו משדרים פולס קצר כל 30 שניות. כמובן אם יש כמה מונים באותו איזו, ימדדו כמה פולסים במשך 30 שניות, כל אחד ממונה אחר. במקרה שמונים אלה מותקנים בצמוד למבנה (הכוונה צמוד או פחות משני מטר) , צפויה חלק מהקרינה לעבור את הקירות. כדי להבין את החשיפה שלל לקרינה מהמונים יש לבצע מדידות עם מדי קרינה ביתיים מהירים, המסוגלים לתפוס פולס קצר.

רכזת\ממסר מוני מים

השידור מהמונים נקלט ברכזת (ממסר) מיוחדת למערכת מוני המים האלחוטיים. הרכזת מותקנת בדרך כלל על עמודי חשמל ברחבי השכונות. בדרך כלל היא רחוקה מספיק מתושבים מכדי להבוות איום חשיפה לקרינה. הרכזת מקבלת את השידור מכל מוני המים בסביבתה, ומשדרת בעצמה את הנתונים אחת לכמה דקות (על פי נתונים שהופצו על ידי היצרן, לא הצלחתי למדוד ממנה קרינה במשך כמה דקות).

סרטון מדידת קרינת רדיו ממוני מים אלחוטיים ברמת גן ובמודיעין

לפי כמה מדידות שבוצעו במודיעין, רמת גן ופתח תקווה, בחלק מהערים בארץ הותקנו מוני מים אלחוטיים המשדרים פולס קצר כל חצי דקה. לקריאה נוספת לחץ כאן – http://www.tapuz.co.il/blog/net/viewentry.aspx?r=1&EntryId=2235660

סרטון מדידה מ2022 – https://youtu.be/czJawEOSfek

https://youtu.be/czJawEOSfek

התוספת לחשיפה לקרינה

במקרה ובתוך הבית נעשה שימוש בציוד אלחוטי או סלולרי, תוספת הקרינה ממוני המים תהיה בדרך כלל זניחה (אבל לא בכל המקרים, תלוי כמה מונים יש , כמה הם קרובים וסוג הקיר לידם הם מותקנים ודרכו נכנסת הקרינה. למשל קיר בלוקים איטונג יאפשר כניסת יותר קרינת רדיו אל הבית בהשוואה לקיר בטון או בלוקים רגילים). במקרה שבצמוד למונים מתגוררים רגישים לקרינה, אפשרי שתוספת החשיפה לקרינה מהמונים תגרום להופעת או החמרת תסמינים והתדרדרות במצב הרגישיות לקרינה.

מה עושים במקרה של התקנת מונה מים אלחוטי בצמוד לביתכם

  1. יש למדוד את הקרינה עם מד קרינה כדוגמת ה CORNET ED88TPLUS המהיר והמספרי.
    יש לוודא שהשידור הוא לא יותר תדיר מפעם ב30 שניות.
    יש למדוד מרחקי ביטחון ולראות כמה קרינה מהמונה נכנסת אליכם אל הבית\דירה.
  2. במקרים בהם הקרינה הכנסנת ממוני מים הכנסת אל ביתכם, גבוה (על פי מדידה עם מד הקרינה) ומפריעה, ניתן למגן. המיגון יבוצע בהתאם למיקום המונים. אם המונה הוא חיצוני לבניין, כלומר בחצר, המיגון יעשה בדרך כלל על ידי פריסה של רשת נגד יתושים ממתכת בין המונה אל הבית שלכם. יש להשאיר לפחות פאה אחת בלי מיגון, אין לעטוף את המונה. זאת כדי לאפשר לו להמשיך לשדר ולמנוע ביקור של חברת המים.
    אם המונה מותקן בתוך פיר בביניין, ניתן למגן את הקיר בין הפיר לדירה, מהצד של הפיר על ידי רשת נגד יתושים ממתכת, בד, או צבע. בתוך הדירה ניתן להשתמש בבד או טפט. ראו פרק של מיגון קרינת רדיו – https://www.norad4u.co.il/emr-protection-h/rf-protection-h/
  3. במקרה שאתם רגישים לקרינה, הפסקתם שימוש בסלולרי ובציוד אלחוטי והקרינה ממונה המים נמדדת, מורגשת ומפריעה לכם, יש לפנות לחברת המים ולדרוש\לבקש\להתחנן להחלפת המונה או הפסקת השידור ממנו.
    במקרים שקרו בעבר, טענו נציגי החברות כי “המונים עומדים בתקן”, כי “הקרינה לא מסוכנת” , כי “מדדנו ואין קרינה”. לכן יש להיות מוכנים להתמודדות עם טענות אלו. יש להסביר שאתם רגישים לקרינה, שהפסקת שימוש בסלולרי ובציוד אלחוטי (אם אכן עשיתם כך), שקרינה גם ברמות פי מאה אלף נמוכות מהתקן משפיעות עליכם לרעה. יש לשלוח לחברת המים את תיעוד המדידה ולהצהיר כי הקרינה מפריעה לכם וגורמת לתסמינים (אם אכן כך הדבר). ואז להתחנן ולקוות לטוב, או לפחות רע.
  4. גם לאחר שחברת המים אומרת כי טיפלה ותיקנה את הנושא, יש לבצע שוב ושוב מדידות עם מד הקרינה הביתי שלכם.
    בעבר קרה כבר שחברות המים הבטיחו שהמונה לא משדר יותר למרות שהוא המשיך לשדר. לכן יש למדוד כל כמה ימים וגם לתעד את המדידות.
  5. בעבר קרו כמה מקרים בהם חברות המים אימו בהליכים משפטים מול , ואף קנסו אנשים בשל סירוב להתקנת מונה חכם. אז העיצה שלי היא לדעת איך לדבר אם חברת המים (להסביר את הקושי, את הרגישות, לבקש הרחקה של המונה, לצמצם את זמן השידור ומספר השידורים, ולחפש פתרונות אחרים), ולעשות זאת רק אם באמת אתם רגישים לקריה ורק אם באמת אין לכם ציוד אלחוטי וסלולרי בבית ורק אם באמת יש צורך אמיתי ואי אפשר לפטור את הבעיה על ידי מיגון בין המונה לבית (במקרה שהוא צמוד).
  6. ראו גם – https://www.norad4u.co.il/knowledge-h/smart-meters-h/#mh_lswt_kdy_lhtmwdd_m_htqnh
  7. ראו גם מדריך התמודדות מול חברות המונים האלחוטיים