בפרק זה נסביר כיצד ניתן לצמצם חשיפה לקרינה בלתי מייננת (גם קרינת רדיו וגם קרינה בתדרים נמוכים ותדרי ביניים) מטלוויזיות וציוד נלווה כגון ממירים, סטרימרים (נגני מדיה) ועוד.

ציוד בידור ביתי
ציוד בידור ביתי – יכול להיות גם אלחוטי

בשנים האחרונות נפוצות “טלוויזיות חכמות” יותר ויותר. מבחינת חשיפה לקרינה, הבעיה בהן הן שהן אלחוטיות ולכן מקרינות. במקרים רבים הטלווזייות אינן עומדות בפני עצמם ומחובר עליהן ציוד נלווה כגון ממירים וססטרימרים (מזרימי מדיה). גם אלו יכולים להיות אלחוטיים ומשדרים.

הקרינה בעמדת צפייה בטלוויזיה מגיעה בדרך כלל מכמה גורמים:

  1. שידור WIFI (לשם חיבור לרשת אלחוטית – בעת חיבור קרינה קבועה, אם לא מחובר אבל עדיין פעיל סריקה כל כמה שניות)
  2. שידור BLUETOOTH (לשם חיבור לציוד חיצוני כשם מקריני קול או טלפונים סלולריים. בעת חיבור קרינה קבועה, אם לא מחובר לשום ציוד אבל עדיין פעיל אפשרי שתהיה סריקה כל כמה שניות, או אחד לדקה).
  3. שלט אלחוטי מבוסס קרינת רדיו ושידור אחר (מחייב שידור קבוע מהטלוויזיה), נקרא גם “שלט חכם” או “WONDER REMOTE” (שידור קרינת רדיו לכמה שניות לאחר כל פעם שלוחצים על השלט. עם זה שלט עם “עכבר אלחוטי” אזי בכל תזוזה שלו יהיה שידור).
    ראו סרטון – https://youtu.be/9HJ4mGzfess
  4. ציוד נלווה כמו ממירים של חברות הכבלים, הלווין, והטלוויזיה באינטנרט, וכמובן סטרימרים (מזרים מדיה) אלחוטיי. בכולם אפשרי שיהיה שידור WIFI (אפשר בדרך כלל גם לחבר קווית ולכבות את הWIFI) וגם שידור בלוטות’ לקישוריות לציוד נלווה וכן לשלט המבוסס בחלק מהמקרים גם הוא על שידור קרינת רדיו.

בחלק מהחברות ובחלק מהדגמים הטלוויזיות, הממיירים והסטרימירם משדרים ומקרינים גם כאשר הם מחוברות לכבל רשת חוטי ובחלקם גם כאשר המכשיר עצמו כבוי אבל עדיין מחובר לחשמל (וממשילך לשדר ולהקרין).

כאמור בחלק מהדגמים מצורף גם שלט מבוסס קרינת רדיו בטכנולוגית BLUETOOTH או דומה. לכן נמליץ רק על דגמים המצוידים בשלט IR מסורתי ולא שלט אלחוטי מבוסס שידור רדיו. החדשות הטובות הן שבדרך כלל הדגמים הזולים יותר מצוידות בשלט IR.

אם כל הרצון הטוב, יש לקחת בחשבון שיכול להיות שלא תצליחו לכבות את השידורים. אני מקווה שהמדריך יסיע לכם ויגדיל את הסיכוי שכן תצליחו לרכוש טלוויזיה ללא שידור מיותר ולכבות את השידור שקיים, לפחות את רוב השידור, ברוב המקרים.

אז איך בכל זאת מצמצמים חשיפה לקרינה מציוד הטלוויזיה?

עושים זאת בשלבים הבאים

  1. בוחרים ורוכשים ציוד שאינו משדר ואינו מקרין או שאפשר לכבות בו את כל השידורים
  2. מאתרים את השידור ואת הציוד המשדר על ידי שימוש במד קרינה ביתי מהיר.
  3. מרחיקים את הציוד מאנשים. ככל שהמכשירים רחוקים יותר מבני אדם החשיפה תהיה נמוכה יותר.
  4. את מה שאפשר מחברים חוטית. למשל חיבור רשת חוטית בין הטלוויזיות, הממירים והסטרימרים לראוטר. רשת חוטית בבית של מי שמודע לנזקים של הקרינה ורוצה לצמצם חשיפה היא עיניין מתבקש. הרשת צריכה להגיע לכל חדר ולשמש כתשתית למחשבים, מדפסות, מערכות קול, טלוויזיות וכל ציוד המדיה. הסברים על רשת חוטית והקמתה בדף באתר – רשת מחשבים חוטית ואלחוטית (WiFi)
  5. את מה שאפשר מכבים. כלומר את השידורים האלחוטיים שניתן לכבות דרך הגדרות המכשיר מכבים. כמובן מוודאים עם מד קרינה שאכן השידור הפסיק.
  6. במקרים של ממירים אפשר לדבר עם ספק השידור כדי שזה יסביר איך לכבות את השידור או שיחליף למכשיר שלא משדר או שניתן לכבות בו את השידור. במקרה של סטרימרים וטלוויזיות יש לחפש מידע ברשת או לפנות ליבואן כדי לקבל הסברים על כיבוי או הוצאת הרכב המשדר (בחלק מהטלווזיות אפשרי).
  7. אם לא הצלחתם לכבות את השידורים לגמרי, ועדיין יש חשיפה לקרינה בעת שהטלווזייה\ממירים\סטרימרים מחוברים לחשמל, ואתם כבר לא יודיעם מה לעשות, לפחות בגמר צפייה פשוט נתקו אותם מהחשמל. ניתן לחבר את כבל הספקת החשמל של כל אחד מהם לרב שקע עם מפסק ואז לנתק את כולם ביחד מהספקת החשמל על ידי שימוש במפסק.
  8. ניתוק המכשירים מרשת החשמל יעזור גם לצמצם את החשיפה לקרינה בתדרים נמוכים ותדרי ביניים מהמכשירים כאשר הם לא בשימוש. הדבר נכון במיוחד אם המכשירים הללו מותקנים בחדר שינה.
  9. במקרה של רגישים לקרינה יש לוודא שאף אחד מהמכשירים הללו משדרים, בשום מקרה ולכל פרק זמן. במקרה שאתם רגישים לקרינה ולא מצליחים להשיג טלוויזיה וציוד נלווה ללא שידור קרינת רדיו, כדאי לוותר לגמרי ולעבור לראות סרטים וסדרות על מחשב חוטי ללא שידור (אפשר גם לחברו למקרן וידאו ומערכת קול מתקדמת ללא שידור). במחשבים בדרך כלל קל יותר לשלוט על השידור והקרינה, אם הם מחוברים חוטית ואם כל הציוד הנלווה הוא חוטי והשידורים מכובים. ראו פרק באתר – שימוש במחשבים נייחים וניידים.

במה אני משתמש?

אני אישית נטשתי את כל החברות הכבלים והלווין והטלוויזיה פני שנים. יש לי רשת חוטית בבית, ראוטר של בזק עם כפתור כיבוי, וכל הטלוויזיות או הסטרימרים מחוברים לרשת קווית ומנגנים יוטיוב ונטפליקס. כמובן בדקתי עם מד הקרינה שאין שום שידור מהראוטר, מהטלוויזיות, והסרטימרים.

הקמת עמדת טלוויזיה נמוכת קרינה

1. לוודא שלטלוויזיה יש או אין חיבור לרשת חוטית.

2. אם יש חיבור לרשת, לחבר את הטלוויזיה עם כבל רשת CAT6/7 לראוטר. לכבות בטלווזיה ובראוטר את כל השידורים. להפעיל בטלוויזיה צפייה דרך אפלקציות של NETFLIX , יוטיוב, או דומות המאפשרות צפייה בוידאו דרך רשת האינטרנט.

3. אם אין לטלווזיה חיבור רשת, למצוא מחשב ישן שמסוגל לנגן מהאינטרנט את ערוצי הטלוויזיה, יוטיוב וNETFLIX.

א. לחבר את המחשב לראוטר עם כבל CAT6/7.

ב. לחבר את המחשב לטלווייזיה עם כבל HDMI.

ג. לבחור בטלווזיה את הכניסה של הHDMI.

ד. לכבות במחשב ובראוטר את כל השידורים.

ה. לצפות בוידאים על המחשב , כאשר הוידאו מהמחשב מוצג על הטלוויזיה.
הצפייה תבוצע דרך גלישה לאחד מאתרי יוטיוב, NETFLIX ודומים. למעשה אפשר גם לרכוש מנוי לצפייה ברשת של הוט ואחרים:
הוט – https://play.hot.net.il/
YES GO – https://www.yes.co.il/Pages/yesGOActivationLogin.aspx
https://www.netflix.com/

אפשר גם לתת לבעל מקצוע את הרשימה הזו. הרוב ידעו מה לעשות ואיך לבנות על פיה עמדה טלוויזיה נמוכת קרינה.

סרטון , קרינת רדיו משלטים חכמים וטלוויזיות חכמות

סרטון – שידור משלטים חכמים וטלווזיות חכמות – https://www.youtube.com/watch?v=9HJ4mGzfess

ראו גם פרק נוסף באתר על רכישת טלווזייות וציוד נלווה