מונים חכמים, לא בריאים, לא בטוחים, לא פרטיים ולא ירוקים
מונים חכמים, לא בריאים, לא בטוחים, לא פרטיים ולא ירוקים

בקצרה

בפרק זה נסביר מה הם מוני חשמל חכמים, סלולריים או אלחוטיים, ומקרינים אשר נפרסים בשנים האחרונות ברחבי העולם, וגם בארצנו.

מוני חשמל חכמים, באנגלית ELECTRIC SMART METERS, הם כינוי למוני חשמל דיגיטאלים המצויידים בכרטיס תקשרות אלחוטי או סלולרי המשדר קרינת רדיו שהחשיפה אליה אינה בריאה. יש כמה טכנולוגיות וסוגים של מוני חשמל. רמות החשיפה (זמן שידור ועוצמה) שונים מסוג לסוג.

סוגי המונים

SMART MESH

בטכנולוגיה זו המונים משדרים בצורה כמעט רציפה, והאות עובר ומשודר שוב ממונה למונה (SMART MESH) , עד שמגיע לקולקטור (מעין אנטנה מרכזית) שמותקן בסביבה (בדרך כלל בשכונה), וגם משדר קרינת רדיו באופן קבוע. מידי פעם כשיש תקלה עולים כל המונים לשידור חזק יותר וקבוע כדי ליצור קשר עם מונה שמתקשה להעביר את המידע שלו. מכל סוגי המונים והשיטות להערכתי זו הגרועה ביותר מבחינת חשיפה לקרינת רדיו.

סביב שנות 2010 והילך הותקנו בחלק מהקיבוצים בארץ מוני חשמל חכמים. מונים אלו היו ברובם בטכנולוגית SMART MESH המקרינה (שידור כמעט קבוע , ראו בהמשך). מונים אלו דומים בטכנולוגיה למה שהותקן בארה”ב. מונים אלו מהווים מקור קרינה משמעותי בכל מקום שהם מותקנים, בדומה לתחנת בסיס של טלפון אלחוטי ביתי מסוג DECT או ראוטר אלחוטי.

שידור קרינת רדיו כמעט רציף ממונה חשמל אלחוטי בקיבוץ בצפון הארץ 2012 , צילום מסך מתוך הסרטון - https://youtu.be/ZYBfLCYwBGQ
שידור קרינת רדיו כמעט רציף ממונה חשמל אלחוטי בקיבוץ בצפון הארץ 2012 , צילום מסך מתוך הסרטון – https://youtu.be/ZYBfLCYwBGQ

PLC

החל מ2017 נפרסו בארץ כ200000 מוני חשמל חכמים , חלקם הקטן כנראה בשיטת PLC וחלקם הגודל בעלי מודם סלולרי. המונים הותקנו כנראה בעיקר בביניינים חדשים בנתניה, מודיעין, ירושליים ובאר שבע. במודיעין כנראה כלל המונים הם מסוג חכם. מוני PLC לא משדרים קרינת רדיו אבל אפשרי שתורמים ל”זיהום חשמלי” על ידי הוספת תדרי ביניים על קווי החשמל בעת השידור. כרגע לא ידוע לנו על התקנה של מונים כאלה או על השפעתם על רגישים לקרינה.

מודם סלולרי

בשנת 2020 החלה הפריסה הרחבה של מוני חשמל חכמים, בכל הארץ . סוג המונים שנפרס כנראה ברוב המקרים הוא מונים בעלי מודם סלולרי (דור שלישי, רביעי וחמישי). כרגע נראה שמונים אלה משדרים אחת ל15 דקות. השידור נקלט באנטנה סלולרית. במקרה שמאתרים שיש בעיה של קליטה באיזור המונים (בדרך כלל בביניין), מתקנים בסביבתם מגבר קליטה סלולרי המשדר גם הוא (אני לא יודע כמה זמן או כמה חזק). במקרים רבים, במיוחד בבתים משותפים עם הרבה דירות מותקנים המונים בחדר מונים בקומת השירות של הביניין. השידור מהמונה עצמו פעם ב15 דקות אינו קריטי אלא אם כן אתם רגישים לקרינה והמונה מותקן ממש צמוד לקיר של הדירה\בית שלכם, ביחוד חדר שינה , מיטה, חדר עבודה. למי שמשתמש בבית בציוד אלחוטי וסלולרי השידור פעם ב15 דקות ממונה חשמל סלולרי, יחסית זניח. ועדיין, היה עדיף שהמונה הזה ישדר פעם ב24 שעות, או אפילו פעם בחודש. בהחלט יתכן שבעתיד מונים אלו יוגדרו כך שישדרו בצורה יותר צפופה או רציפה. נקווה שלא.

כאמור המונים מצויידים במודם סלולרי וצפויים להגדיל את העומס על הרשתות הסלולריות ובכך להגדיל את הסיכוי והצורך בפריסת עוד ועוד אנטנות סלולריות.

פולס של קרינת רדיו ממונה חשמל סלולרי חדש של חברת החשמל, זכרון יעקב , 2023.
פולס של קרינת רדיו ממונה חשמל סלולרי חדש של חברת החשמל, זכרון יעקב , 2023.

פריסה רחבה של מונים בעלי מודם סלולריי

בשנת 2020 החלה הפריסה הרחבה של מונים חכמים על ידי חברת החשמל. הטכנולוגיה שנבחרה לבסוף היא מונים בעלי מודם סלולרי.

“פולס אחד כל 15 דקות”

על פי הצהרת חח”י , השידור מהמונים עם המודם הסלולרי אמור להיות פעם ב15 דקות. למרות זאת אם המודם יעשה שימוש ברשת הדור רביעי (כפי שמתוכנן) אפשרי שיהיו שידורים מהמונה כל 8-10 שניות כדי לשמור על קשר עם הרשת הסלולרית וזאת גם ללא שידור נתונים. חברת החשמל הצהירו בפני עמותת רגישות לקרינה ישראל כי לא יהיו שידורים מעבר לפולס הבודד פעם ברבע שעה. בכמה מקרים שבדקתי קרינה עם מד קרינה ביתי מהיר (CORNET) ממונים אלו, באיזור ללא קרינה בשכונה בא אני גר, במשך יותר מ20 דקות, אכן ראיתי שידור בודד קצר (פחות משנייה) פעם ב15 דקות, ואכן אין שידורים בין לבין. מדדתי כמה מונים בשכונה ובכולם נראה שהאכן המונה משדר פעם ב15 דקות. אם יש לכם תיעוד של מדידה , בסביבה נקייה מקרינה ובה רואים שידורים יותר דחופים, אשמח לקבלו .

כל נושא “שידור פולס בודד כל 15 דקות” יכול להשתנות אם חברת החשמל תרצה בכך. או אם ישנו את שיטת השידור (אני לא יודע כרגע באיזה דור מבוצע השידור, שלוש או ארבע). בכל מקרה הרושם שלי הוא שיש להם שליטה מלאה על המונים מרחוק, והם יכולים לשנות את ההגדרות הללו לכל המונים מרחוק.

זיהוי מונה חשמל סלולרי 2022
זיהוי מונה חשמל סלולרי 2022

המשמעות לכלל האוכלוסיה

כל עוד השידור של המונים הוא אחת ל15 דקות התרומה של המונה לקרינה בבית של משמשים בסלולרי ובאלחוטי היא זניחה לגמרי.

המשמעות לרגישים לקרינה

לרגישים לקרינה , התקנת מונה שכזה בצמוד לביתם (על קיר הבית או בתוך הבית) וביחוד בצמוד לחדרי השינה יכולה להוות גורם להופעת תסמינים ולהתדרדרות במצב הרגישות. כמובן הקרינה משפעיה גם על מי שאינו רגיש אבל בצורה פחות מורגשת בטווח הזמן המידי. במקרה שהמונה מותקן בפילר חיצוני או רחוק מהבית\דירה, התרומה שלו לקרינה הסביבתית (כל עוד משדר פעם ב15 דקות) היא זניחה.

מוני חשמל חכמים בטכנולוגית SMART MESH

בארץ

החל מ שנת 2010 הותקנו בארץ מוני חשמל אלחוטיים בטכנולוגיות SMART MESH , בעיקר בקיבוצים ובניסוי בשכונת הדר יוסף בתל אביב. המונים הללו משדרים שתי שניות בעוצמה גבוהה ואז נחים לכמה שניות (בדרך כלל שלוש שניות מנוחה), וחוזר חלילה. מונים אלה מקרינים מאוד והם חלק מרשת MESH.

מונה חשמל אלחוטי , תל אביב 2013
מונה חשמל אלחוטי , הדר יוסף, תל אביב 2013
מונה חשמל SMART MESH בקיבוצים בארץ
מונה חשמל SMART MESH בקיבוצים בארץ

בחו”ל

בארה”ב , קנדה, ובמדינות רבות בעולם , הותקנו החל מ2010 מונים חכמים בטכנולוגיות SMART MESH או דומות. מונים אלו משדרים כמעט כל הזמן. הם הותקנו בתוך מרתפים, ועל קירות חיצוניים של בתים, לפעמים כמה מונים ביחד (בנק מונים) גם אם בצד השני של הקיר היה שולחן עבודה או מיטה. השידור הקבוע, והקרבה לבני אדם היו מהגורמים לנזקים של הפריסה הזו. הפריסה הזו הביאה לנפגעים רבים וגרמה לאנשים רבים לפתח רגישות לקרינה. בשל כך חלקם נאלצו לעזוב את ביתם ולהפוך לפליטי קרינה. לאחר שנים של מחאות ודיונים בבתי משפט, מציעות עתה רוב חברות החשמל בארה”ב תוכנית OPTION OUT בה מנוי יכול לבחור לוותר על התקנת המונה המשדר והמקרין ולקבל מוניה שלא מקרין, זאת בתשלום סמלי.

כרזה שהוכנה מתמונה של מונה חכם אלחוטי בטכנולוגליות SMART MESH שהותקנו בארה"ב וקנדה.
כרזה שהוכנה מתמונה של מונה חכם אלחוטי בטכנולוגליות SMART MESH שהותקנו בארה”ב וקנדה.

המשמעות לרגישים לקרינה

התקנה של מונה חשמל אלחוטי בשיטת SMART MESH בבית של רגיש לקרינה, על קירות חיצוניים או פנימיים, היא קשה מאוד. בגלל השידור הכמעט קבוע מונים אלו יוסיפו חשיפה לקרינה רבה בבתים של רגישים לקרינה שהפסיקו שימוש בסלולרי ובאלחוטי. הקרינה הזו יכולה לגרום להרעה תוך כמה ימים במצב הרגישות לקרינה. יש לפעול להעתיק, להפסיק את השידור, למגן מונה זה , הכל בצמוד לשימוש במד קרינה ביתי מהיר (CORNET) כדי להביא לירידה לאפס של קרינת הרדיו היוצאת ממנו.

המשמעות למי שאינו רגיש

תוספת הקרינה של מונה חשמל חכם בשיטת SMART MESH דומה לתוספת הקרינה של טלפון סלולרי פועל (גם אם לא בשיחה). לכן אם אתם עדיין משתמשים בטלפונים סלולריים בבית ו\או בציוד אלחוטי אחר, התרומה של הקרינה מהמונה החכם בטכנולוגיות SMART MEHS לא תהיה גדולה. חוץ ממקרים בהם הוא צמוד או קרוב לאיזור שינה או עבודה שלכם. אז יכול להיות שאם הזמן יגרום או יקדם הופעת תסמינים של רגישות לקרינה.


מה עושים במקרה של התקנת מונה חשמל אלחוטי\סלולרי

  1. מונה חשמל אלחוטי או סלולרי צפוי ליצר קרינת רדיו בעוצמה דומה לטלפון אלחוטי ביתי, או לטלפון סלולרי בכל פעם שיש שידור. החשיפה לקרינה ממנו תהיה בנוסף לכל הציוד שלכם בבית או לכל קרינה נוספת הנכנסת אלכם אל הבית. כמובן מדובר על חשיפה בכפייה.
    אם אתם בעצמכם עושים שימוש בסלולרי ובאלחוטי בתוך הבית, צפוי שהתרומה של מונה החשמל האלחוטי או הסלולרי לחשיפה שלכם בבית לא תהיה מאוד דרמטית, אם כי תמיד תהיה תרומה.
    כמובן שאם אתם רגישים לקרינה , או\ו אין לכם ציוד אלחוטי וסלולרי בבית, יש יותר הגיון ודחיפות לפעול מול חברת החשמל להסרה של המונה או להפסקת השידור ממנו.
  2. בבית משותף, או במקרה בו יש קבוצה של מונים המותקנים על קירות ביתכם או בסמוך אליהם , כמובן שהקרינה תהיה גבוהה יותר ויש יותר דחיפות בטיפול. כל טיפל צריך להיות לכל המונים הנמצאים בסמוך אליכם (10 מטר), ולא רק למונה שלכם.
  3. ודאו כי אף אחד לא נמצא, לאורך זמן, או ישן בחדרים הצמודים למונים החכמים.
  4. יש למדוד את הקרינה עם מד קרינה כדוגמת ה CORNET ED88TPLUS המהיר והמספרי.
    יש להבין כל כמה זמן המונה משדר, לכמה זמן, כמה חזק ועד איזה מרחק רואים את הקרינה הנוספת על מד הקרינה.
  5. יש לתעד את המדידות בטבלאות מדידה, בסרטונים ובתמונות.
    שימו לב כי אם אתם משתמשים לתיעוד בסלולרי , הסלולרי חייב להיות במצב טיסה ולא משדר בעת הצילום.
  6. בחלק מהמקרים בהם הקרינה ממוני החשמל הנכנסת אל ביתכם ומפריעה, ניתן למגן על ידי ביצוע מיגון קרינת רדיו בין המונה לבין חלל\קיר הדירה\בית. אין לעטוף את המונה עצמו, אין לגעת בו ואין לחבל בו חס וחלילה (סכנת חיים\התחשמלות).
  7. במקרה שאתם רגישים לקרינה, או שאתם מודעים לסיכון שבחשיפה לקרינה וכבר הפסקתם שימוש בסלולרי ובציוד אלחוטי והקרינה ממונה החשמל נמדדת, מורגשת ומפריעה לכם, יש לפנות לחברת החשמל ולדרוש\לבקש\להתחנן להחלפת המונה למונה לא משדר או להפסקת השידור ממנו. צפוי שחברת החשמל לא תסכים מייד להסרה או הפסקת השידור, תתן לכם תשובות ש”הכל נבדק ותקין” או ש”הקרינה נמוכה” וכו. לכן יש להיעזר באורך רוח והתמדה. במקביל יש להמשיך ולתעד מדידות קרינה.
  8. גם אם נאמר לכם שהופסק השידור מהמונה, או שהמונה לא משדר, יש לבצע שוב ושוב מדידות עם מד הקרינה הביתי שלכם. בעבר קרה כבר שנאמר לרגישים לקרינה שהמונה לא משדר יותר, למרות שהוא המשיך לשדר. לכן יש למדוד כל כמה ימים וגם לתעד את המדידות.
  9. במקרה של רגישות לקרינה יש לתעד גם את ההחמרה בתסמינים שתוספת הקרינה מהמונה גורמת לכם.
  10. ראו גם https://www.norad4u.co.il/knowledge-h/smart-meters-h/#mh_lswt_kdy_lhtmwdd_m_htqnh
  11. ראו גם מדריך התמודדות מול חברות המונים האלחוטיים

היסטורית הפריסה בארץ

2023

כרגע (06-2023) כל הבתים ודירות החדשים שימסרו לדיירים בארץ צפויים לקבל מוני חשמל סלולריים של חברת החשמל. המונים הללו רובם מצויידים במודם סלולרי המסוגל לשדר בשיטות השידור של דור שלוש, ארבע וחמש. חברת החשמל מצהירה כי השידור מהמונים הסלולרים הוא פולס קצר פעם ב15 דקות.

בדקתי כמה מוני חשמל כאלה שהותקנו בבתי קרקע בשכונה שבה אני גר וראיתי על מד הקרינה המהיר שידור יחיד קצר (פחות משנייה) פעם ב15 דקות. אפשרי שבעתיד יהפכו את השידורים ליותר תכופים.

מונה כזה אם מותקן בפילר מחוץ לבית לא יהווה בדרך כלל כל בעיה. במקרה שמותקן על אחד מקירות הבית או בתוך הבית, יכול להוות בעיה ולתרום לקרינה בתוך הבית אם בתוך הבית אין שימוש בסלולרי ובאלחוטי בכלל. במקרה שהדיירים הם רגישים לקרינה אפשרי אפילו שתהיה הרעה במצב הרגישות שלהם. למי שמשתמש בציוד אלחוטי וסלולרי בתוך הבית, ולא מצמצם חשיפה לקרינה כדרך חיים, הקרינה מהמונה הסלולרי של חברת החשמל תהיה זניחה יחסית לקרינה מהציוד של הדיירים ולכן אני לא רואה טעם בכלל להתמודד עם זה.

2022

על פי הכתבה בגלובס (התחרות בענף החשמל עולה שלב: מיליון מונים חכמים יותקנו בבתים – גלובס (globes.co.il) ) הפריסה החלה בערים ראשון לציון, הרצליה, פתח תקווה, חדרה, אשדוד ומתרחבת לאט לאט לכל הארץ. קצב הפריסה צפוי להיות כ200000 מונים בשנה , על פני 5 שנים.

לצורך ניהול השידורים מהמונים תקין חברת החשמל רשת סלולרית פרטית-וירטואלית. החברה תנהל ליבת רשת עצמאית ותרכוש את שירותי הרשת עצמה מהחברות הקיימות. ראו – https://www.globes.co.il/news/article.aspx?did=1001352775

על פי מכרז שפרסמה חברת החשמל, בחלק מהביניינים יותקנו מתקני שיפור קליטה (אנטנות סלולריות זעירות) בתקן דור 4.

2020 – הודעה על הרחבת הפריסה

בשנת 2020 הודיעה חברת החשמל על הרחבת הפריסה של מוני החשמל החכמים. לא ידוע מאיזה סוג. במקביל הודיעה החברה על רצונה להקים רשת סלולרית כדי להוות תשתית למונה החשמל שלה. במקרה כזה עולה החשש כי חברת החשמל מתכוונת להשתמש במודמים סלולרים בתוך המונים. לא ברור כרגע כמה פעמים בשנייה\דקה\שעה\יממה\שבוע ישודר המידע מהמונים הללו ובאיזו שיטה. החשש הוא שהשידור יהיה תדיר או אפילו רציף.

2018 – הכרזה על רפורמה במשק החשמל

בשנת 2018 חברת החשמל הודיעה כי היא תתחיל בשלב הראשון בפריסה של של מוני חשמל חכמים בישראל, במסגרתו יותקנו כ 200000 מוני חשמל חכמים בבתים ודירות חדשים בארבע ערים באתר. כ 85% בטכנולוגית PLC (העברת התקשורת על גבי רשת החשמל) ו15% בטכנולוגיה סלולרית. לא ידוע כל כמה זמן המונם ישדרו ולא ידוע מה משך השידור בשניות או חלקיקי שנייה. מונים אלו אמורים להיות מותקנים בשנים הבאות בבתים חדשים ובבתים בהם המונה ישן פג תוקף, בערים: תל אביב, מודיעין, ירושלים ובאר שבע (עד 2018). במקביל המשיכה חברת החשמל בהתקנה של מוני חשמל דיגיטליים שאינם חכמים ברחבי הארץ מותקנים ( אך כנראה אפשר לשדרגם לחכמים בהתקנת כרטיסי תקשורת) וזאת כבר מספר שנים במקום מוני חשמל פגי תוקף או בבניינים חדשים.

2010 – ניסוי של חברת החשמל בהדר יוסף , תל אביב

ב2010 הותקנו מוני חשמל אלחוטיים של חברת חשמל לפחות בשכונה אחת בתל אביב (הדר יוסף). מונים אלא משדרים כל הזמן בתצורת SMART MESH. לדברי חברת החשמל מדובר בפיילוט מוגבל. ככל שידוע לי המונים עדיין משדרים למרות שהפילוט נגמר. גם במקרה הזה המונים משדרים חזק ורציף בדומה לטלפון אלחוטי ביתי.

סרטון – מוני חשמל אלחוטיים בשכונת הדר יוסף בתל אביב –
https://www.youtube.com/watch?v=s8OnqQoKER4

החל מ2010 -קיבוצים

מוני חשמל חכמים הותקנו בקיבוצים החל מ2010, חלקם הגדול אלחוטיים ומשדרים באופן רציף או כמעט רציף בשיטת SMART MESH. בחלק מהקיבוצים בחרו בשיטת PLC. המונים האלחוטיים מקרינים בדומה לציוד אלחוטי ביתי כמו טלפון אלחוטי ביתי.

סרטון – מוני חשמל אלחוטיים בקיצובים בארץ –
https://www.youtube.com/watch?v=ZYBfLCYwBGQ

דוח מצב 10-2016- http://norad4uh.blogspot.co.il/2016/10/102016.html

עדכון 09-2019 – מועצת החשמל פנתה לציבור להציע הצעות מחירים לפריסה של מונה חשמל חכמים (כנראה גם אלחוטיים) בטענה כי הצעת חברת החשמל גבוהה מידי  – https://norad4uh.blogspot.com/2019/09/blog-post_11.html



סרטוני מדידה ממונה חשמל אלחוטי או סלולריים

מוני חשמל אלחוטיים בתל אביב 12/2015 

מוני חשמל אלחוטיים בקיבוצים 2013

איך מזהים מונה חשמל חכם אלחוטי ?

מוני חשמל סלולריים שנפרסו החל מ2022

בצד שמאל למעלה של המונה יש כתובת המציינת כי הוא כולל מודם סלולרי ואת התמיכה בדורות. בתמונה למטה שצילמה Smadar Suday Rozin , נראה הכיתוב מוקף באדום: “2G+3G+4G Module”

כרגע המונים בעלי מודם סלולרי של חברת החשמל משדרים פולס בודד ב15 דקות.

זיהוי מונה חשמל סלולרי 2022
זיהוי מונה חשמל סלולרי 2022

מונה חשמל אלחוטיים שהותקנו בשכונות הדר יוסף בתל אביב

חפשו את הסימון המודגש בתמונה בעיגול אדום. הסימון הזה נראה בכל המונים האלחוטיים שראינו עד היום.

מוני חשמל אלחוטי שהותקנו בקיבוצים החל מ2010

מונה חשמל SMART MESH בקיבוצים בארץ
מונה חשמל SMART MESH בקיבוצים בארץ

, ראו סרטון – https://youtu.be/sZvK6xg4eA8