התמודדות עם רגישות לקרינה
התמודדות עם רגישות לקרינה

בעמוד זה ננסה לתת רשימה של צעדים של התמודדות עם רגישות לקרינה. רשימת הצעדים הורכבה בהתבסס על נסיון אישי בהתמודדות עם רגישות לקרינה בצד עזרה לרבים אחרים בארץ ובעולם.

תוכן העניינים לחצו כאן כדי להצג

קודם כל חשוב לי להבהיר כי הצעדים הללו חשוב שיבוצעו לא רק על ידי אלו המכירים בעצמם כרגישים לקרינה. ההכרה היא סובייקטיבית. יש כאלה שסובלים שנים מתסמינים כל פעם כשהם משתמשים בסלולריים ועדיין לא חושבים שהם “רגישים לקרינה” , או מנסים להרחיק את עצמם מההגדרה הזו. לכן, הצעדים הללו מיועדים לכל מי שכבר מרגיש תסמינים בעת שימוש בסלולרי ובציוד אלחוטי או בחשיפה לקרינה בלתי מייננת בכלל, גם אם אינו מכריז על עצמו “רגיש לקרינה”.

בביצוע צעדים אלו, ניתן לשפר משמעותית את מצבכם הבריאותי ואת מצב הרגישות לקרינה. לצמצם את הופעת התסמינים ואת חומרתם. ביצוע הצעדים יאפשר גם לצמצם או להפסיק נזק בריאותי נוסף. אם תעשו את הדרוש, ואם תשקיעו בהפסקת השימוש, בצמצום החשיפה, בלימוד, מדידה, ומיגון, ובהבראה שלכם, ניתן יהיה לעבור ממצב של רגישות קשה או בינונית בחזרה לרגישות קלה.

סיוע ותמיכה ברגישים לקרינה

הגעתי למצב של רגישות קשה לקרינה בשנת 2004. מאז הצלחתי לשקם את מצבי ותוך כשנה וחצי השתפר מצבי למצב בינוני של הרגישות לקרינה. השיפור הושג על ידי למידה עצמית והתנסות. מאז מצבי הולך ומשתפר כל עוד אני מקפיד על מגבלות מסוימות ואיזונים. רוב הימים אני מרגיש טוב ומסוגל לתפקד ולעבוד מביתי. לחזור לעבוד בסביבה עם אנשים והסלולריים שלהם, כמו גם ציוד אלחוטי ותשתיות הוא לא משהו שאוכל לעשות גם היום ללא הידרדרות מהירה במצבי ובמצב הרגישות. אבל סידרתי את חיי, תוך כדי ויתורים, ואני יכול להגיד היום שמצבי טוב, פי 1000 יותר טוב מאשר ב2004.

בשנים האחרונות אני מנחה, מסיע, תומך טכנית ברגישים לקרינה בארץ ובעולם. במהלך התמיכה אני מיישם את הידע העצום בנושא שרכשתי הן כאשר עשיתי את תהליך השיקום בעצמי והן במהלך הנחייה וליווי של מאות רגישים לקרינה בארץ ובעולם. מכיוון שאני רגיש לקרינה בעצמי, כל עצה, הנחייה, הסבר מבוססים לא רק על ידע תיאורטי אלא גם ובעיקר על ניסיון מעשי ממקור ראשון וגם על הבנה בהשפעה של צעדים על אנשים שונים ורבים.

כל מוצר שאני מוכר באתר החנות www.4EHSByEHS.co.il נבדק על ידי באופן אישי וברובם אני משתמש באופן יום יומי. אני מעודד רכישה של מוצרי מיגון ביתי ומיגון אישי רק כאשר יש צורך אמיתי בשימוש בו ולא מנסה “לדחוף” שירותים ומוצרים רק כדי להרוויח מכך ממון.

מצד שני אני דורש רצינות, למידה, הבנה, מחשבה, מדידה, התמדה והשקעה של זמן בלימוד החומר ובביצוע השלבים של הפסקת שימוש, צמצום חשיפה, מיגון אם אין ברירה ושאר שלבי ההתמודדות האישית עם הרגישות לקרינה.

איך מקבלים תמיכה?

תהליך ההתמודדות עם רגישות לקרינה הוא תהליך למידה והתנסות אישי, ארוך ומורכב. לא נוכל לעשות את התהליך במקומכם, אבל נוכל לעזור לכם בתהליך. לכן בנוסף למידע הרב בנושאים של התמודדות עם רגישות לקרינה, צמצום חשיפה, חזרה לקווי, מדידה ומיגון באתר, ניתן גם לפנות אלינו כדי לקבל הנחייה ותמיכה בכל שלב בתהליך. שוב נבהיר כי יש לגייס את הכוחות ללמידה עצמית וביצוע ההנחיות.

כדי לקבל תמיכה (לפי יכולתנו) ניתן לפנות בדרכים הבאות:

מה אנחנו מציעים:

עזרה ללא עלות

  • ניתן לקבל תשובה לשאלות בקבוצה בפיסבוק – https://www.facebook.com/groups/210964529484617
  • ניתן לקבל תשובות לשאלות בדף השאלות והתשובות באתר – https://www.norad4u.co.il/q-a/
  • תוכלו גם לבקש תמיכה באימייל, כל עוד האימיילים ממוקדים והתהליך מתכנס ואינו עובר את גבול הטעם הטוב.
  • תקבלו מידע, תמיכה טכנית, והסברים דרך האימייל\אתר\קבוצה. 
  • ביחד נבצע את השלבים השונים הדרושים כדי לשפר את מצב הרגישות שלכם.
  • תוכלו לשלוח אלי תמונות וסרטוני מדידה שיכולו לעזור לי לעזור לכם מרחוק.
    למשל תמונות מדידה של קרינה בהן רואים את המצב לפני ואחרי ביצוע צעדי צמצום החשיפה.
  • בהתאם לתמונות והסרטונים, תקבלו הנחיות ומשימות נוספות, הכל באימייל, דרך הקבוצה או דרך האתר(יותר נוח אימייל או קבוצה).
  • כל המידע שנעשה בו שימוש בתהליך נמצא באתר זה. מידי פעם תקבלו משימות קריאה של דפים ופרקים מסוימים מהאתר.
  • כך נתקדם מהקל אל הכבד, לפי עדיפויות וחשיבות הצעדים.

סיוע, יעוץ ושירותים בתשלום

תמיכה נוספת:

ציוד ויכולות חובה שאנחנו דורשים מכל אחד:

  • מחשב חוטי נמוך קרינה המחובר בצורה חוטית לרשת האינטרנט, איתו תוכלו לקרוא וללמוד מהאתר ולצפות בסרטוני ההדרכה.
  • חשבון דואר אלקטרוני דרכו נוכל לבצע את כל התקשורת.
  • מד קרינה ביתי מהיר , עדיף מדגם CORNET ED88TPLUS ומעלה.
  • מצלמת תמונות\וידאו, אפשרי גם סלולרי חכם עם מצלמה (במצב טיסה), בהם אפשר לצלם תמונות של מדידות וצעדים ולהעביר למחשב לשם שליחה אלי להתרשמות.
  • מוכנות לקריאה וללמידה עצמית.
  • מוכנות לביצוע צעדים של צמצום חשיפה ומיגון בעצמכם.
  • מוכנות להפסקת שימוש בסלולרי ובציוד אלחוטי.
  • מוכנות לוויתורים כואבים (פחות כואבים מהקרינה).
  • פוקוס והתחיבות אישית לעשות פעולות כדי להביא לשיפור עצמי.

למה הכל לבד?

לא הכל לבד, אני כאן כדי לעזור, לכוון ולתרום מניסיוני כרגיש לקרינה שהצליח לשפר את מצבו וגם כמי שמנחה אחרים כבר שנים. אבל צריך לזכור שהתמודדות עם רגישות לקרינה היא קודם כל להבין שאתם עומדים בזכות עצמכם, ורק על עצמכם אתם יכולים לסמוך. לכן גם הקריאה, גם הלימוד, גם המדידה, גם צעדי צמצום החשיפה גם המיגון, וגם שליחת המידע והתקשורת איתי באימייל, הכל צריך להיות במסגרת היכולת שלכם לעשות צעדים לבד. אולי לא מייד, אבל די מהר.

כמו כן כל רגיש לקרינה הוא קצת שונה, הרגישות קצת שונה וההשפעות של סוגים שונים של קרינה יכולה להיות שונה על רגישים שונים. לכן אתם צריכים ללמוד , בסיוע שלי, מה משפיע עליכם יותר ומה פחות. להבין איזה רמות של סוג מסוים של קרינה משפיעות עליכם, לכמה זמן ומתי. להבין בעצמכם איזה צעדים של צמצום חשיפה מסייעים לכם ואיזה פחות. וגם בנושא מיגון להבין מה יותר מתאים לכם ומה פחות.

לכן אף אחד אחר לא יכול לעשות את הלמידה, המדידה, צמצום חשיפה והמיגון עבורכם. כדי להתמודד בהווה ובעתיד צריך לשנות הרגלי חיים וללמוד לבצע את כל השלבים בעצמכם. רגיש לקרינה צריך לשלוט בידע וביכולות הטכניות הבסיסיות של מדידה, צמצום חשיפה, ומיגון. ברגע שמתמסרים ללימוד ולעשייה, זה הרבה יותר קל.

הפנייה לבעלי מקצוע ומומחים בתחום הקרינה

 יש מגוון בעלי מקצוע ומומחים בשוק ורובם מודעים בעיקר או רק לנושא הקרינה מרשת החשמל, ולא מודעים בכלל לנושא קרינת רדיו מאנטנות או ציוד אישי וביתי. רובם לא מודעים בכלל לנושא הרגישות לקרינה ולא מבינים את המורכבות ואת הרגישות. חלקם לא מכירים בכלל באפשרות לרגישות כזו או לכך שקרינת רדיו יכולה לגרום לנזקים ביולוגים או בריאותיים. אני ממליץ לפנות רק למי שמכיר בנזקים של קרינה בלתי מייננת וברגישות לקרינה.

הדעה המוקדמת והרווחת כי אין רגישות לקרינה ואין השפעות לקרינת רדיו מציוד אלחוטי, סלולרי ואנטנות מקורה כנראה בגישה של המשרד להגנת הסביבה המאמץ תקן גבוהה מאוד ולא מגן לחשיפה לקרינת רדיו ונותן המלצה נמוכה יחסית לקרינה מרשת החשמל. התקן לקרינת רדיו הוא ברמה של 4000 -10000 מילי וואט למטר רבוע. ואז שאנחנו מתלוננים מכאבים כבר ברמה של 1 מילי וואט למטר רבוע או פחות מזה, מי שמקבל את התקנים מסתכל עלינו מוזר.

לאומת זאת למשרד להגנת הסביבה יש המלצה נמוכה יחסית לחשיפה לקרינה מרשת החשמל (4 מיליגאוס בממוצע ליום).

בנוסף רוב המודדים המוסמכים ומומחי הקרינה בשוק משתמשים במדי קרינה איטים שבכלל לא מצליחים לגלות את הקרינה מציוד אלחוטי וסלולרי המשודרת בדרך כלל בעשרות, מאות ואלפי פולסים קצרים כל שנייה.

שני הסיבות הללו יוצרות מצב בו רוב המודדים והמומחים יגידו “הכל בסדר” מול בעיות של קרינת רדיו או קרינה מציוד אלחוטי ביתי, או סלולרי ואפילו מול אנטנות סלולריות, אבל יתריעו בעיקר מחשיפה של קרינה מרשת החשמל. התמונה שהם ייצרו תהיה ש”בקרינת רדיו הכל בסדר”.

זאת כאשר המצב בשטח שונה מאוד וברוב הבתים ואצל רוב האנשים יש חשיפה גדולה יותר לקרינת רדיו בשל שימוש בציוד סלולרי ואלחוטי , ביתי ואישי או בשל מגורים בקרבה ובקשר עיין עם אנטנות סלולריות. . כמו כן רוב הרגישים לקרינה מגיבים יותר לקרינה מרשת הסלולר ומהציוד הסלולרי והאלחוטי האישי והביתי.

לכן ההמלצה שלנו בנושא של מומחים חיצוניים היא להשתמש פחות במומחים אלו. ביחוד אם אותו מומחה אומר לכם “שאין בעיה בקרינת רדיו או סלולרי” או ש”אין דבר כזה רגישות לקרינה”. זאת אחת הסיבות שההמלצה שלנו היא לרכוש מד קרינה, ללמוד את הנושא ולבצע את המדידות ותהליך צמצום החשיפה לבד, בעצמכם, DIY. כמובן יש להפסיק להשתמש בציוד אלחוטי וסלולרי.

כאשר בתהליך ההנחיה וההתקדמות של לקוחות ונפגעי קרינה (רגישים לקרינה) יש צורך במיגון או שירות ספציפי של מומחה או חברה כזו או אחרת, אני מקשר ומפנה למומחה או לחברה לקבלת השירות או המוצר הספציפי. זאת כדי שאני מוודא שאתם מקבלים את השירות והמוצר הנכונים לכם באותו הרגע, וכדי למנוע מצב בו משקיעים במוצרים לא נכונים או לא מתאימים לשלב ההתמודדות. מובן מעליו שאני מפני לבעלי מקצוע שמכירים ברגישות לקרינה ובאפשרות של נזקים מקרינת רדיו ברמות נמוכות מהתקן.

במה להתרכז ובמה לא

לדעתי יש ערך גדול עבור רגישים לקרינה להתרכז בעיקר בנושא הקרינה, מדידת וצמצומה. עיסוק בחומרים אחרים , גם אם מבוססים וגם אם בגדר תורות קונספרציה, יוצר לדעתי ומנסיוני שתי בעיות:

  1. איבוד פוסוק. בזבוז זמן ומאמצים על דברים שלא משפרים מיידית את המצב שלכם ואת הרגישות לקרינה
  2. עיסוק בחומרים אלו יכול להכביד על ההתמודדות המנטאלית שגם ככה קשה ומורכבת במצב של רגישות לקרינה.

לכן ההמלצה שלי היא להתרכז בקרינה, מדידה, הפסקת שימוש , צמצום חשיפה ומיגון. זאת לפני עיסוק בכל נושא אחר.

עבור מי שרגיש לקרינה, האנטנה מול הבית, הסלולרי והציוד האלחוטי של השכנים , ועל אחת כמה וכמה הציוד שיש לו ואצלו בבית, משפיעים מהר ובצורה קשה על איכות ויכולת החיים שלו. ההשפעה של הקרינה מהמקורות הללו עלינו היא מיידית כמעט. התסמינים מופעים בדרך כלל תוך דקות, ביחוד במקרה של רגישות קשה ובינונית. לכן התעסקות בכל דבר אחר (מבוסס או לא מבוסס, אמיתי או תורת קונספרציה הזויה) אינה בגדר הנחוץ והדחוף לדעתי, ולדעתי והשקעת כל הזמן, המאמצים והכסף צריכה להיות בנושא הקרינה.

למי להקשיב ולמי פחות

בשל הגידול במספר הרגישים לקרינה, יש יותר ויותר גופים ואנשים המספקים מידע, יעוץ ומוצרים לציבור הרגישים לקרינה. לפעמים הופך להיות מורכב ומאתגר להבין למי להקשיב ובמי לבחור כמסיע או מנחה. לכן אני מציע שכאשר אתם באים להקשיב ולקבל מידע מאנשים או מגופים אחרים, בנוגע למצבכם , התמודדות או מידע בנושא קרינה, תנסו להעביר אותם (את המידע ואת הדוברים) דרך המסננת הבאה:

  1. האם המידע מגיע מגוף או אדם המכיר ברגישות לקרינה כנגרמת מקרינה בלתי מייננת ובהשפעות ביולוגיות של קרינה בלתי מייננת?
    אם הוא לא מכיר ברגישות לקרינה ובנזקי הקרינה, איך יוכל לכוון אתכם להתמודד עם הרגישות לקרינה ועם צמצום החשיפה?
  2. האם המידע מגיע מאדם רגיש לקרינה? כחו בחשבון שמי שאינו רגיש לקרינה יתקשה להבין מה עובר עליכן.
  3. האם המידע מגיע מגוף או אדם העושים שימוש במדי קרינה כדי להבין את מצב החשיפה או שהם משתמשים בכל מיני אמירות גורפות כמו “אין קרינה” או “יש המון קרינה”?
  4. האם אותו אדם, עשה בעצמו צעדים לצמצום החשיפה שלו ושיפור המצב שלו. למשל אם הוא רגיש לקרינה האם הוא הפסיק בעצמו שימוש בסלולרי ובציוד אלחוטי?
  5. האם האדם מציע ידע מבוסס (מחקרים, מידע אקדמי) או רק הפחדה ותאוריות?
  6. האם האדם מציע ידע מבוסס על ניסיון מעשי, אישי שלו או שגם עזר לאחרים?
  7. האם האדם מציע ביצוע צעדים אופרטיבים שיכולים להביא, או אשר כבר הביאו לשיפור במצבכם או שהוא רק מעודד פחד, דיכאון, תחושות אפסות רדיפה ודיכאון?

לצערי הרב היו כבר מקרים בהם רגישים לקרינה שאני הנחתי והיו כבר על מסלול נכון של רכישת ידע, הפסקת שימוש, צמצום חשיפה ומיגון, החלו להקשיב לכל מיני אנשים, חלקם אפילו רגישים לקרינה, וסתו ממסלול של למידה, צמצום חשיפה ושיפור עצמי למסלול של פחד, דיכאון, אמונה בתורות קונספרצייה, אמונה שהם נרדפים וקורבנות או תלות בכל מיני “טיפולים” יקרים בהם הם היו פסיבים ואשר היו אמורים להבריא אותם לחלוטין. נסו להימנע מכך. בכל מחיר.

עזרה נוספת

ניתן גם לפנות לעמותה “רגישות לקרינה ישראל” עמותה רשומה 580630150, דרך האתר – www.ehg.org.il.

ניתן להירשם לקבוצת הרגישים לקרינה בפייסבוק לשאול שם שאלות –
https://www.facebook.com/groups/412035635525262/

מדריך ראשוני בוידיאו להתמודדות עם רגישות לקרינה

קישור וידאו – https://www.youtube.com/watch?v=nnY5OXNhlas

מדריך ראשוני בוידיאו להתמודדות עם רגישות לקרינה
קישור וידאו – https://www.youtube.com/watch?v=nnY5OXNhlas

שינוי תפיסה, הפסיקו להיות קורבן, התחילו לעשות לעצמכם

לפני שאנחנו מתחילים בתהליך הארוך והמועיל של התמודדות עם הרגישות, נדרש מכם לשנות תפיסה. להפסיק להיות קורבנות פסיבים שעושים להם ומרעים להם. נדרש מכם להתחיל לעשות לעצמכם תוך כדי כיבוי כל רעשי הרקע. הפסיקו שימוש בציוד אלחוטי וסלולרי, התחילו ללמוד את הנושא הקרינה, התחילו למדוד, התחילו לצמצם חשיפה ואם אין ברירה היו מוכנם להשתמש במיגון. כחו בעלות על חייכם. אם לא תעשו זאת עכשיו, מחר , בעוד חודש, בעוד שנה, תהיו בדיוק באותו מקום של סבל, כאב, חולשה, חוסר ידע , חוסר הבנה ונסיגה. אם תעשו היום מעשה ותתחילו בתהליך, ההקלה אולי לא תגיע מחר בבוקר, אבל בטוח שכל צעד שאתם עושים הסיכויים שלכם לשיפור ואולי אפילו להחלמה, גם אם חלקית, הולכים וגגדלים. ראו גם “התמודדות מנטאלית” בהמשך פרק זה.

התמונה הגדולה – הפסקת השימוש בסלולרי ובאלחוטי וביצוע תוכנית ארבעת השלבים

במהלך התמודדות עם רגישות לקרינה אין תרופות או טיפולי קסם. למי שרוצה לשפר את מצבו באמת ולאורך זמן אני ממליץ בראש ובראשונה על הפסקת השימוש בסלולרי ובציוד אלחוטי. החשיפה לקרינה מציוד אישי וביתי פולט קרינת רדיו היא כל כך משמעותית, שללא הפסקת השימוש האישי שבציוד פולט קרינת רדיו, הסיכוי לשיפור במצב הרגישות הוא נמוך פי כמה וכמה.  

מרגע שאתם מבינים שאתם רגישים לקרינה אני ממליץ בחום לקחת את הנושא ברצינות ולהבין שהמצב גם יכול להתדרדר אם לא תפסיקו מיד את החשיפה. השלב הראשון בצמצום או הפסקת החשיפה הוא להפסיק להשתמש בסלולרי ובציוד אלחוטי או סלולרי אחר. כל שימוש בסלולרי ובציוד אלחוטי יביא לחשיפה שלכם לקרינה וכל חשיפה תביא לכאב ו/או לסיכוי להרעה במצב. לכן שימרו את השימוש בסלולרי לחירום בלבד והעבירו את כל התשתיות בבית ו/או משרד לחוטיות.

חזרה\מעבר לקווי-חוטי

יש מגוון דרכים להמשיך להיות בקשר עם העולם ומגוון תחליפים לסלולרי. השלבים הראשונים הם מעבר לשימוש במכשיר טלפון קווי ביתי ומחשב חוטי קווי. לאחר מכן אפשר גם להפנות שיחות מהסלולרי לטלפון הקווי-חוטי וגם להתקין בבית רשת חוטית-קווית.

וראו מדריך ראשוני למעבר\חזרה לחוטי – https://www.norad4u.co.il/guidesh/return2wired/

צמצום חשיפה לקרינה

המשך התהליך בביצוע צמצום חשיפה מתקדם יותר בבית. באתר מדריך צמצום חשיפה ראשוני המאפשר גם כניסה ללמידה של נושא הקרינה בצורה הדרגתית. בצעו כל פעם שלב אחד ונוחו. ככה לאט לאט השלימו את כל המדריך.
מדריך צעד צעד לצמצום חשיפה ראשוני – https://www.norad4u.co.il/guidesh/step-by-step-emf-reduction-h/ 

הסברים נוספים על צמצום חשיפה ניתן לקרוא בפרק המתאים באתר…


תוכנית ארבעת השלבים

לאחר מכן יש להתחיל בביצוע תוכנית 4 השלבים. התוכנית כוללת את השלבים הבאים: לימוד נושא הקרינה, סוגי הקרינה (רדיוחשמלזיהום חשמלי), השפעות ביולוגיות של הקרינה ומקורות הקרינה.  רכישת מד קרינה ביתי מהיר שיאפשר לכם לראות את הקרינה לפני שזו תגרום להופעת נזקים ותסמינים ויאפשר לכם לבצע הערכת חשיפה מציוד אלחוטי, מאנטנות סלולריות ומקורות אחרים. רכישת מד היא שלב יסודי בהתמודדות. מד קרינה מתאים הוא כלי ראשון בארגז הכלים שלכם. ללא מד כל הצעדים שאתם תעשו הם “על עיוור”. מד מתאים יאפשר לכם למצוא מקורות קרינה וחדירות קרינה, יאפשר מדידה של מרחקי ביטחון וכן הערכה של יעילות צעדים בצמצום החשיפה או בדיקות למיגון שהותקן.  צמצום חשיפה בדמות הפסקת שימוש בסלולרי ובציוד אלחוטי, החלפתו בציוד תקשורת ומחשבים חוטי וקווי, שמירת מרחקי ביטחון מציוד חשמלי, ושימוש נכון בציוד מחשבים ורשת. לבסוף, במקרים שאין ברירה אחרת נמליץ על ביצוע מיגון קרינה כדי למנוע או לצמצם חדירה שלה לביתכם, המשרד בו אתם עובדים והרכב. 

CORNET ED88TPLUS מד קרינה ביתי מומלץ
שימוש במד קרינה ביתי מהיר חשוב ביותר בהתמודדות עם רגישות לקרינה

התמודדות וטיפולים משלימים

במקביל יש ללמוד להתמודד מנטלית עם הרגישות. אין להרגיש מסכן או קורבן, רוב הסיכוי שתחושות כאלה רק יגבירו את הרגישות. יש לנסות לבצע את השינויים ולספור את ההישגים ולא את הכאבים. כל ההסתכלות צריכה להיות חיובית כמה שאפשר. 

בהמשך ובמקביל ניתן לבצע טיפולים להקלת התסמינים, התמודדות מנטאלית טובה יותר, בדיקות ותהליכים כלליים לשיפור בריאות. כגון דיקור סיני, IPEC או דומה, רפואה אלטרנטיבית, הומאופתיה, טיפולים ברפואה הקונבנציונלית,  וכו. אך אין לשכוח כי בראש ובראשונה יש להפסיק להשתמש בסלולרי ובציוד אלחוטי ולבצע את תוכנית ארבעת השלבים.  שימוש לב כי לרוב המטפלים והרופאים יש ידע מצומצם מאוד על קרינה ורגישות לקרינה, אם בכלל. זכרו זאת כאשר הם מציעים לכם טיפולים ותהליכים. שיקלו כל תהליך ונסו בזהירות. מטפלים שלא מוכנים לדאוג לכך שלא מוכנים לכבות ציוד אלחוטי וסלולרי בקליניקה שלהם כאשר אתם מגיעים לטיפול  לדעתי הם כנראה אינם המטפלים הנכונים עבור רגישים לקרינה.

במהלך השנים מ2006 אני מנחה רגישים רבים בארץ ובעולם. לצערי רבים מהם פונים לכל מיני טיפולים של רופאי אליל ותרופות קסם, או טיפולים כאלה ואחרים ללא הפסקת השימוש והחשיפה, או לפחות צמצומם באופן ניכר. חלקם אף סמים מבטחם במדבקות קסם, צמידי אנרגיה, הולוגרמות, ברכות, כישופים וכל מיני. לצערי בדרך כלל אנשים אלו חוזרים אלי במצב יותר קשה וזאת לאחר שהטיפול בו בחרו נתן הקלה זמנית שהתחלפה בהתדרדרות למצב רגישות קשה יותר. לכן אני רוצה להזכיר, דבר ראשון הפסקת השימוש בסלולרי ואלחוטי. דבר שני תוכנית ארבעת השלבים, ורק אז כל השאר. 

בהמשך נפרט צעדים שיש לבצע , לפי סדר החשיבות שלהם, בהתבסס על תוכנית ארבעת השלבים.

דברים לשים לב כאשר הולכים לטיפול

א. יש ללמוד כל טיפול ולהבין מה הוא בעצם עושה, על איזה מנגנון הוא עובד. לא לקבל “תורה” לא מובנת ולא הגיונית.
ב. מטפל שמשתמש בקליניקה בציוד אלחוטי ובסלולרי, אני לא בעד.
ג. מטפל שלא מבין ולא מכיר ברגישות לקרינה, יכול להיות בעייתי.
ד. לזכור ששום טיפול לא יחליף צמצום חשיפה והפסקת שימוש.
ה. לזכור שכל מי שמציע משהו נוטה בדרך כלל להאדיר את הטיפול שלו ואת ההצלחות. יש בכל הצעה כזו אלמנט של מכירה. לכן קחו בחשבון את הדברים שאומרים לכם בערבון מוגבל. תתרחקו ממטפלים שמבטיחים הצלחה. מטפל טוב נזהר, מסביר, מסייג, ומציע לנסות

שיפור והבראה

רבים שואלים אותי בתחילת התהליך “האם אפשר להבריא מרגישות לקרינה”. עם כל הרצון לתת לכם תקווה ואנרגיות חיוביות ולהגיד ש”הכל יהיה בסדר” אני לא רוצה למכור לכם לוקשים, לא רוצה להשלות אתכם, ומרגיש צורך להיות כמה שיותר כנה וגלוי, גם ובמיוחד בנושא הזה.

השאלה היא איך מגדירים “הבראה מרגישות לקרינה”. אם מגדירים הבראה כ”לא מרגישים כלום אף פעם ויכולים להשתמש בסלולרי” אז לא, אי אפשר להבריא. אם מגדירים “מרגיש הרבה יותר טוב, הרבה פחות רע, פחות תסמינים, לפחות זמן, עם זמן התאוששות קצר יותר ובכללי פחות רגיש לקרינה” , אז כן אפשר להבריא.

אפשר להבריא חלקית ולשפר את מצב הרגישות אלפי מונים. זאת אומרת לצאת ממצב הרגישות הקשה והבינונית, בהן כל חשיפה מביאה לתסמינים כמעט מיידים ומצריכה כמה ימים של התאוששות, למצב של רגישות קלה לקרינה, בה ברגע שימוש בציוד סלולרי או אלחוטי, יופיעו תסמינים ויעלמו עוד באותו יום לאחר הפסקת החשיפה. במצב רגישות קלה כמה ימים רצופים של חשיפה יכולים גם להביא לתסמינים אבל ההתאוששות מהם תהיה מהירה יחסית. במצב כזה ניתן מידי פעם לשבת במסעדה, ללכת לקניון (למי שאוהב או צריך), להיות ליד אנשים עם סלולריים, אפילו לצאת לחו”ל (עם מיגון ונקיטת אמצעי זהירות רבים) ולהתאושש אחרי כמה שעות – ימים. אבל עם חשיפות כאלה יחזרו על עצמן יותר מידי, גדלים הסיכויים להרעה מחודשת במצב הרגשיות.

מאז 2006, הנחתי מאות אנשים בהתמודדות עם רגישות לקרינה. חלק מהם השתפרו עד כדי כך שחשבו שהם “הבריאו”. חלק קטן מהם אף חזר להשתמש בסלולרי ובציוד אלחוטי (לדעתי טעות קשה). לצערי במקרים אלו ההרעה במצב הרגישות לא איחרה לבוא, לפעמים בלי יכולת לחזור להשתקם.

אני אישית שיפרתי את מצב הרגישות שלי לקרינה פלאים. ממצב קשה מאוד ב2004 (כאבים קשים כל הזמן, ירידה במערכת החיסון, עייפות כרונית, פגיעה ביכולת מוחית וזיכרון ועוד) למצב בינוני (כאשר אין חשיפה מרגישים טוב. עדיין מרגישים חשיפות גם מציוד של אנשים אחרים וגם חשיפות סביבתיות) ב2006 ומאז שיפור איטי ומשמעותי, עד היום. כל פעם שאני מצליח לצמצם עוד חשיפה אני מרגיש יותר טוב. כל פעם שאני טועה או נחשף, אני מרגיש רע (בדרך כלל זמנית). כמה ימים של חשיפה חוזרת ונשנה ואני כנראה ארגיש רע יותר ורגיש יותר.

לכן, ולסיכום, אפשר בהחלט לשפר את מצב הרגישות, אבל ממה שאני רואה עד היום, אי אפשר לחזור להיות “לא רגיש ולא מושפע מקרינה”.

מדידת השיפור

חלק קריטי בהתמודדות הוא מדידת השיפור. הדבר חשוב גם כדי להבין מה עובד ומה פחות וגם כחלק מהתמודדת המנטאלית. מדידת השיפור צריכה להעשות בצורה עקבית ורצופה.

למשל, ניתן לספור כמה ימים הרגשתם טוב במשך חודש. לרשום ביומן המחלה את הימים בהם הרגשתם טוב ובסוף כל חודש לעשות סיכום. אז תוכלו לראות שעם ביצוע הצעדים האחרים וצמצום החשיפה, יש שיפור, ומחודש לחודש יש יותר ימים בהם אתם מרגישים טוב.

דוגמה שנייה היא לרשום ביומן המחלה ולציין בעיות שנפתרו. למשל, בעיה של כאבי ראש בכל הבית. אחרי חצי שנה של צמצום חשיפה, מדידה ומיגונים, כבר אפשר להסתובב בכל הבית בלי כאבי ראש.

דוגמה שלישית, מעקב אחר מספר השניות\דקות\שעות שלוקח לכם לפתח תסמינים בכל חשיפה. למשל, הליכה של חצי שעה ברחובות ליד הבית, גרמה בעבר להופעת תסמינים, אבל אחרי שנה של עבודה התמודדות ושיקום , לוקח יותר משעה בעת ההליכה באותם רחובות, לפתח תסמינים.

אצל רוב האנשים, שיפור ראשוני בחומרת התסמינים צפוי כבר אחרי כמה שעות\ימים לאחר הפסקת השימוש בציוד סלולרי ואלחוטי (בהנחה שאין קטסטרופות בבית שלכם ובמקום העבודה). אבל שיפור אמיתי במצב הרגישות צפוי רק לאחר כמה חודשים של ביצוע שלבים בתהליך ההתמודדות.

צעדים ראשונים להתמודדות עם רגישות לקרינה

0. הפסיקו להיות קורבנות פסיבים, התחילו לעשות עבור עצמכם, כבו את כל רעשי הרקע, התחייבו והתגייסו לתהליך בלב שלם ותקווה גדולה. עשו למען עצמכם.
 1 –  הפסקת שימוש בסלולרי ובציוד אלחוטי. ראו צעדים בהמשך.
יש להבין שאם המשך השימוש גדל הסיכוי להרעה במצב.
ראו פרק מדריך חזרה לחוטי – מדריך “חוזרים לקווי”
 2. שימוש בסלולרי בחירום בלבד, לשיחות קצרות תוך כדי שימוש ברמקול או אוזניות אויר חוטיות
אבהיר ואדגיש כי אם אתם רגישים לקרינה, זמן שימוש מצטבר לשיחה וגלישה בסלולרי בחודש לא צריך לעבור את ה5 דקות (מצטבר בחודש)!

 3. רכישת מד קרינה ביתי ולימוד הפעלתו ומדידת קרינה בבית – ללא מד קרינה לא תוכלו לראות את הקרינה לפני שהיא מזיקה לכם. קצב ההתקדמות יהיה איטי מאוד.
המד המומלץ לשימוש ביתי של רגישים לקרינה נכון ל 10/2020 הוא ה CORNET ED88TPLUS.
רכישה באתר החנות – https://www.4ehsbyehs.co.il/product/cornet-ed88tplus/

 4. בניית עמדת עבודה חוטית ונמוכת קרינה. מחשב מרוחק, המחובר למסך, מקלדת ועכבר באופן חוטי. חיבור המחשב לראוטר באופן חוטי. כיבוי אופציית האלחוטי בראוטר ובמחשב. שימוש בציפוי מסך למי שמרגיש כאבי עניים וחום בפנים מול המסך החוטי.
ראו שימוש ברשת מחשביםשימוש במחשבים.

 5. למידה ושליטה על השידורים מהסלולרי כך שבמקרה חירום תהיה פחות חשיפה:
כיבוי תקשרות הנתונים, הוייפיי, הבלוטות’, סנכרון, נתוני מקום,NFC, ועוד בסלולרי (במצב זה הסלולרי מקבל ומוציא שיחות וSMS בלבד ולא משדר רוב הזמן). 

 6. למידה של נושא הקרינה, סוגי הקרינהתקני הבטיחותמחקרים, מנגנוני נזק ועוד
 7. המשך ביצוע צמצום החשיפה בבית ובמשרד.
הוצאת כל ציוד אלחוטי מהבית.
 כיבוי האלחוטי בציודים שמאפשרים זאת ושמירת מרחקי ביטחון מציוד חשמלי. 

 8. חשמל –
* כבו את הספקת החשמל לחדרי השינה (יש להצתייד בפנים על סוללות לחדי השינה לפני) כאשר הולכים לישון.
* נתקו ציוד חשמלי לא נחוץ מרשת החשמל בגמר שימוש (על ידי הוצאה משקע החשמל או התקנת שקע עם מפסק).
* שימרו על מחקרי ביטחון מציוד חשמלי.

 9. מציאת חדירות קרינת רדיו אל הבית על ידי סריקת הקירות, תקרה, רצפה, חלונות ופתחים על ידי מד קרינה. 

 10. מיגון מפני קרינת רדיו המגיע מבחוץ או מהשכנים.

 11. רכישת מיגון קרינה אישי בדמות כובעיםצעיפים, ג’אקטים וביגוד נוסף מבדים חוסמי קרינת רדיו, וזאת כדי לאפשר שהייה ותפקוד טוב ליותר זמן במקומות עם רמות קרינה גבוהות יחסית, עם פחות תסמינים, וזמן התאוששות קצר יותר. אני ממליץ שהמוצר הראשון שתנסו יהיה כובע מבד חוסם קרינה

 12. זיהוי והוצאה של מקורות זיהום חשמלי מהבית והתקנה של מסננים לזיהום חשמלי. יש לשמור על מרחקי ביטחון של לפחות מטר אחד.

 11. רכבים – בחירת רכב נמוך קרינה. מציאת והוצאת כל ציוד אלחוטי וסלולרי מהרכב. הפסקת שימוש בסלולרי ברכב. אם יש צורך התקנת מערכת ניווט קבועה ברכב. אם יש צורך התקנה של טלפון סלולרי קבוע עם אנטנה חיצונית ברכב (דור שלישי פשוט לביצוע שיחות חירום בלבד).  אפשרי צורך במיגון הרכב מקרינת רדיו וכן ביצוע הארקה של הרכב. רכבים חשמליים והיברידים כמובן מחוץ לתחום עבור רגישים. ראו פרק בנושא קרינה ברכבים.

 12. ניווט – ניווט ברכב עם WAZE ואפליקציות סלולריות אחרות מצריך חיבור תקשורת נתונים ולכן שידור קרינת רדיו בתוך הרכב. לכן יש להפסיק לנווט עם מערכות אלו. אלטרנטיבה היא הכנה והדפסת הניווט לפני היציאה לדרך או שימוש במערכות GSP שאינן משדרות, למשל מערכות בידור לרכב מבוססות אנדרויד ובעלות יכולת GPS פסיבי שאינו משדר.  אופציה נוספת היא שבין משפחה יפעיל את הWAZE מחוץ לרכב, יאפשר לסלולרי להוריד את המפות וההנחיות ואז לפני שהוא נכנס לרכב יכניס את הסלולרי למצב טיסה. במצב זה הWAZE ימשיך לנווט אבל לא יהיו עדכונים על עומסים או מחסומים בעת הנסיעה.

 13. המשך למידה, מדידה, צמצום חשיפה ומיגון לפי תוכנית ארבעת השלבים.

14. התמודדות מנטאלית עם הרגישות.
15. פעולות משלימות לשיפור הבריאות הכללי

פעולות טכניות נוספות הנדרשות בחלק מהמקרים

אלו פעולות מתקדמות יותר ויש לעשות אותן רק לאחר שצוברים ידע בנושא הקרינה ויכולת מדידה, ורק לאחר שהפסקתם שימשו בסלולרי ובאלחוטי ולאחר שצמצתם כבר את החשיפה שלכם לקרינה.

  1. מיגון קרינה מרשת החשמל.
  2. מציאת מקום מגורים נמוך קרינה
  3. תכנון בית נמוך קרינה

צעדים נוספים שיכולים לעזור במהלך התמודדות עם רגישות לקרינה

התחילו תמיד בהפסקת השימוש בסלולרי ובאלחוטי , בצמצום חשיפה ובביצוע תוכנית ארבעת השלבים (ראו פסקה אחת למעלה). אף אחד המצעדים הבאים לא בא במקום, אלא בנוסף. במיוחד חשוב להפסיק שימוש בכל ציוד אלחוטי או סלולרי.

  1. איכלו בריא יותר.
  2. אם אתם עדיין עושים זאת, הפסיקו לעשן ולשתות אלכוהול.
  3. תוספי תזונה: מומלץ באישור רופא ולאחר ביצוע בדיקות דם. ניתן לקחת ויטמין C מסוג ESTER C עבור תיקון נזקים של רדיקלים חופשיים (תזונה עם הרבה פירות וירקות המכילים ויטמין C תעשה את העבודה בצורה טובה. GABA כדי להקל על הכאבים ותסמין הערפול מוחי (BRAIN FOG) . ויטמין B12 כדי להתמודד עם הסחרחורות. כמה רגישים לקרינה דיווחו כי נטליה קבועה של מגנזיום ציטריט עזרה להם, אני לא הרגשתי הבדל.
  4. מקלחות ארוכות.
  5. הלכו יחפים בחצר, על האדמה או בבית על רצפות בטון, בלטות, שיש או כל חומר מוליך חשמלית אחר (הקפידו לא להתחשמל).
  6. נוחו יותר. כאשר כואב פשוט לכו לישון.
  7. רחצו בים (השתדלו שלא יהיה מזוהם), באגמים, נחלים, מקווה תהורה או כל גוף מים גדול.
  8. בדקו אצל רופא שיניים המתמחה בתהליך (דרוש פרוטוקול מיוחד) אפשרות של הוצאת סתימות אלמגם מהשיניים והחלפתן בסתימות מחומר טבעי שאינו מכיל רעלים כגון כספית או עופרת. זאת אצל רופאי שיניים שמודעים ונושא ומבצעים את ההליך בצורה מסודרת ולפי פרוטוקול מיוחד.
  9. בצעו בדיקות מתכות בגוף כדי להבין האם אתם סובלים מהרעלת מתכות. אני ביצעתי כמה פעמים , במרווח של שנים אחת מהשנייה, כדי להבין האם יש שיפור. ניתן לרכוש קיט לבדיקה באמזון. הקיט מגיע לארץ , גוזרים כמה שערות מהעורף ושולחים חזרה למעבדה בארה”ב. מקבלים אחרי כמה שבועות את התוצעות ואז אפשר לקרא, ללמוד ולהבין את המצב. למתקדמים אפשר להתחיל בליוי של מומחה תהליך של קילציה. אני אישית מפחד לעשות קילציה משום שזה תהליך עם סיכון. אבל בדיקות אני עושה ואני עוקב אחרי מבצבי. להלן קישור לרכישת הבדיקה – https://amzn.to/49UaKrc
  10. קראו על צעדים נוספים שאני עשיתי
  11. התמודדות מנטאלית

התמודדות מנטלית עם התסמינים והרגישות,  חשובה כמעט כמו צמצום החשיפה.

הקדמה

1. רגישות לקרינה היא אמיתית, נגרמת מחשיפה לקרינה והבסיס שלה הוא פזיולוגי.

2. בנוסף להשפעות הפזיולוגיות של הקרינה הבלתי מייננת על בני אדם, קיים גם רכיב רגשי-מנטלי ברגישות לקרינה שנצבר וגדל ככל שהסבל גדל ומתמשך, ככל שההתכחשות של הסביבה מתמידים, וככל שלא מתמודדים איתו נכון. סוג של פוסט-טראומה.

3. רכיב מנטלי זה יכול להתגבר עד למצב שהוא מביא לרגישות מוגברת לקרינה. באנגלית ELECTROMANGETIC HYPER SENSITIVITY , בדגש על הHYPER.

4. רכיב מנטלי יכול להחמיר מאוד את התגובות הפיזיות , עד כמה עשרות מונים ויש להתמודד איתו במקביל ללמידה, צמצום חשיפה, הפסקת שימוש ומיגון.

5. לאחר תקופה של התמודדות עם הרגישות לקרינה, לרוב הרכיב הזה פעיל וברור כל כך שרוב המשפחה, מטפלים, חברים, מזהים את הרגישים כסובלים מבעיה מנטלית, רגשית, נפשית. האמת היא שהרכיב המנטלי נוצר בדרך כלל מהסבל, הבדידות, הניכור, שבאים שלובים בלהיות רגיש לקרינה ולא שהרגישות לקרינה נגרמה מהרכיב המנטלי.

מה עושים ואיך להתמודד מנטאלית

1. אל תהיו קורבן – התרכזו בטוב, האמינו ביכולת שלכם להשתנות, לשפר ולהשתפר.
תחושת קורבנות רק תחליש אתכם ותגביר את הרגישות לקרינה.
גם תחושת מצוקה, יעוש, התבוססות בכאב, הלקאה עצמית וכו יכולות להביא להרעה במצב הרגישות. יש להימנע מהן.

2. כאשר כואב וקשה תנסו לתכנן מה תעשו , מה תלמדו, איך תמדדו, איך תמגנו, ומה תשפרו ברגע שתרגישו קצת יותר טוב.

3. למשפחה, לחברים, לסביבה ולעצמכם שדרו – עכשיו קשה, בקרוב שיפור.

4. בחלוף הכאב והקושי, גם אם מדובר בהפוגה קצרה, עשו את מה שתחננתם לעשות, עשו כיף, יצירה, חברה, משהו שאפשר לזכור.
הקפידו לעסוק בפעילויות שעושות לכם טוב, לדוגמה תחביבים ופעילות יצירתית. התרכזו במה שעושה לכם טוב.

5. זכרו הישגים, כיף, יצירה, פעילות , נסו לשכוח מהכאבים והסבל.

6. חגגו כל שיפור וכל הישג (הצלחתם למצוא מקור קרינה ולהרחיקו? זה הישג וסיבה לחגיגה. עבר עליכם יום בו לא הרגשת רע? זו סיבה לחגיגה). חגגו אם המשפחה ואם החברים שמכבלים את רגישותכם.

7. בהחלט אפשרי שלאחר גילוי הרגישות, ביצוע צעדי מדידה וצמצום חשיפה והתמודדות עם התסמינים תתחזק הרגישות לקרינה. קיימות לכך שתי סיבות:

א. תשומת לב, זיהוי וקישור תסמינים שהיו כבר בעבר ושלא שמתם אליהם לב, לנושא החשיפה לקרינה
ב. דאגה ולחץ של האנשים בגלל הסבל מהתסמינים והבנה של גודל השינוי שצריך לעשות.

לכן, לא להתייאש אם נראה לכן שיש אתגרים וקשיים גם אחרי צמצום חשיפה או ביצוע צעדים. לאט לאט נתגבר על כולם.

8. מנטלית יש לנסות להיות רגוע ולהתמודד עם הקשיים והתסמינים כך שלא יגרמו להרעה במצב.

9. בחרו מטפל מתחומי המנטל, פסיכולוגיה, IPRC, אלטרנטיבה וכולי, שמכיר ברגישות לקרינה, שאין לו בקליניקה ציוד אלחוטי וסלולרי, ושיכול לעזור לכם בהתמודדות המנטאלית עם הסבל, ההכחשה, הניכור, הבדידות ולחזק את תהליכי השיפור העצמי.

IPEC , “חיווט מוחי”, גופתה, טיפולים רגשיים, אנרגטים, אלטרנטיבים, וכיוצא בזה

ישנן כמה וכמה שיטות של התמודדות מנטאלית שניתן לעשות כדי לחזק את היכולת שלכם להתמודד פסיכולוגית עם הכאבים, עם החשיפה, עם הבידוד, עם פוסט טראומה שאולי נוצרה מימים\חודשים\שנים של כאבים ותסמינים. יש גם מספר תהליכים מסודרים, קורסים, הנחיות שניתן לקחת בהם חלק ברשת, בקבוצות או בהנחייה אישית. אני למשל עסקתי בIPEC עם מדריך-מטפל אישי, במשך כמעט שנה וזה עזר לי גם באותו הזמן וגם נתן לי כלים להתמודדות בהמשך. יש תהליכים אחרים שנקראים או מכונים “חיוות מוחי” או אחרים. בנוסף ישנם שמציעים טיפולים אלטרנטיבים, אנרגטים, ריגשיים ואחרים. בזה אני עוד פחות מבין (ולא מאמין בהם אבל שכל אחד יעשה מה שהוא חושב לנכון) .

משום שאני לא מומחה בנושאים הללו, אני לא נוהג להמליץ על תהליך מסוים. מה שכן, אני בדעה שאת התהליכים הללו יש לעבור בנוסף ואחרי הפסקת שימוש וצמצום חשיפה ולא במקומם. כאמור וכמובן רוצה להזהיר שוב לא להתפתות ולחזור לשימוש בציוד אלחוטי וסלולרי תוך כדי או לאחר עבודה או שיפור.

משפחה

  1. בני זוג ומשפחה גרעינית היא הבסיס שלנו בחיים, יש להבין איך לפעול בתוך המערכת הזו ללא פשרות ותוך כדי שקילה של מכלול השיקולים. 
  2. יש להשיג את תמיכתם של בני המשפחה הגרעינית. 
  3. יש להבהיר כי כל חשיפה, וגם הקטנה ביותר גורמת לכאבים ולסבל ומגדילה את הסיכויים להתדרדרות. 
  4. על כל הישג בתהליך ההתמודדות יש לחגוג עם בני הזוג והמשפחה!
  5. יש להבין כי במהלך התהליך בני הזוג והמשפחה בכלל ישלמו מחירים עבור התמיכה בהתמודדות האישית שלכם עם הרגישות. לכן נסו כל הזמן לחשוב על הצד שלהם, והקפידו להדגיש כמה חשובה התמיכה שאתם מקבלים הכירו תודה על כך, גם במעשים.
  6. התקינו בכניסה לבית מד אזעקה שיצפצף בכל פעם שמישהו נכנס עם מכשיר אלחוטי או סלולרי משדר. 
    ראו – https://norad4uh.blogspot.com/2019/08/blog-post_16.html
  7. במקרה שאתם מתגוררים באותו בית עם בני משפחה שמשתמשים בסלולרי או בציוד אלחוטי, יש להתקין בבית טלפונים חוטיים בכל חדר, ומחשב חוטי-קוי בכל חדש, כך שיהוו תחליף לשימוש בסלולרי בחדרי הבית השונים. 
  8.  וודאו מדי פעם, עם מד קרינה ביתי מהיר, כי ציוד המחשבים והטלפונים הקווים אינם משדרים וכי לא חל שינוי בבית, ובציוד הסלולרי והמחשבים של בני המשפחה, מבחינת פליטת הקרינה.
  9. יש לבצע לבני המשפחה הפניית שיחות לטלפון הקווי, ולדרוש מהם להכניס את הסלולרי למצב טיסה (וודאו עם מד קרינה שהסלולרי אכן לא משדר במצב טיסה) לפני שהם נכנסים לבית. ראו הוראות ב
    איך עושים הפניית שיחות לטלפון שבבית
  10. יש לנו היום דרכים לחבר סלולריים חכמים למחשב, או לרשת בצורה חוטית, כך שגם במצב טיסה הם יוכלו לשמש לגלישה או לוואטסאפ
    האם ניתן לחבר סמארטפון אנדרואיד לרשת האינטרנט בצורה קווית
    איך להשתמש באייפון ללא קרינת רדיו על ידי חיבר למחשב MAC?
    האם אפשר לחבר אייפון לרשת קווית גם אם אין לי מחשב MAC?
  11. במקרה שהילדים רגישים והם ממודרים מחיי החברה בגלל שאין להם וואטסאפ, נמליץ על דרכים לשימוש בוואטסאפ על מחשב
  12. בהתאם למצב הרגישות שלכם ולמצב המשפחתי, הבהירו לבני המשפחה המורחבת כי אינכם יכולים לסבול כל חשיפה לקרינה, בעת ביקור שלכם אצל בני משפחה, או בעת ביקור שלהם אצלכם, הבהירו והקפידו כי  כל הציוד האלחוטי והסלולרי צריך להיות מכובה ולא משדר. 

על מה אני לא ממליץ

מדבקות קסם, תליונים, תמידים ומוצרי קסם אחרים. גם אם לפעמים לחלק מהם יש אפקט מסוים, הוא בלתי מדיד ולא משנה בכלל את החשיפה לקרינה הבלתי מייננת. זאת בעוד המטפלים במוצרים אלו נוהגים ליצור מצג כאילו ברגע שמשתמשים בהם אתם מחוסנים מהשפעות הקרינה הבלתי מייננת. אצל חלק מהמשתמשים נוצר הרושם כי עכשיו הם מוגנים ויכולים להשתמש בציוד סלולרי ואלחוטי ככל העולה על רוחם. אלה בדרך כלל חוזרים אלי אחרי שהנזק של הקרינה העמיק ובמצב קשה מבהתחלה.

  1. ראו סיכום של דעתי בנוגע לסוג זה של פתרונות קסם – https://norad4uh.blogspot.co.il/p/blog-page_26.html
  2. טיפול סיפטומטי או רגשי ללא הפסקת חשיפה לקרינה. טיפול זה יכול להיות טיפול תומך, אבל לדעתי ומניסיוני לא עומד בפני עצמו ולא בא במקום צעדים שאני ממליץ עליהם.
  3. המשך שימוש כזה או אחר בציוד אלחוטי או סלולרי הינו שגיאה גדולה מאוד אם אתם כבר מרגישים את השפעת הקרינה.

עוד צעדים מבוססי ניסיון אישי

ביצוע בדיקות רפואיות

למרות שהרוב המוחלט של הרופאים בארץ אינו יודע מה היא “רגישות לקרינה”  או “אי סבילות לקרינה” אני עדיין חושב כי יש לבצע כל בדיקה רפואית אפשרית. הסימפטומים של רגישות לקרינה משותפים למחלות רבות להן הרפואה המודרנית יכולה לתת תשובה הולמת. לכן אני ממליץ לקבל יעוץ רפואי ולעבור בתהליך של בירור רפואי מלא, בעיקר כדי לשלול מחלות אחרות.

לאחר ביצוע כל הבדיקות הרפואיות

דבר ראשון אל לכם להתייאש. תמיד יש סיכוי שהדבר הבא שתנסו יקל עליכם את החיים בתור רגישים לקרינה ויביא לשיפור משמעותי. הסיכוי הזה קיים כל עוד אתם ממשיכים לנסות. לכן המשיכו לנסות!

שנית, אני מאמין כי כל אדם הוא שונה במקצת וכי כל אדם מגיב באופן שונה לסוגים השונים של קרינה אלקטרומגנטית. כל אחד מאיתנו, הרגישים לקרינה, חייב למצוא מה גורם לו להרגיש רע, ולאחר שעשה זאת יכול לנסות להבין איך לשלוט על הגורם ואיך לצמצם חשיפה אליו.

הבעיה עם קרינה היא שאי אפשר לראות אותה, אי אפשר להריח, אי אפשר לגעת וכאשר אנחנו מרגישים אותה זה בדרך כלל מאוחר מידי.

מעבר דירה או מעבר עבודה יעזור רק במקרים מאוד מסוימים. אני מאמין כי ברוב המקרים זה פשוט יותר וזול יותר למצוא את מקורות הקרינה, להזיז אותם, להחליפם בציוד שאינו מקרין, להגן על הבית או על עצמכם מפני הקרינה,  ולקחת שליטה מחודשת על החיים שלכם. לכן לפני שאתם נוטשים, נסו להתמודד. 

בטווח הזמן הארוך אני שאפתי והגשמתי שאיפתי לעבור לגור בבית כפרי בודד ונמוך קרינה עם קיר משותף יחיד עם שכן ללא ציוד אלחוטי, ולעבור לעבוד מהבית. המעבר לבית כפרי התקיים ב 2007 ומשם שיפרנו לבית יותר טוב  ב 2010 ולבית עוד יותר טוב ב2017. הפסקת העבודה בהייטק ומעבר לעבודה מהבית התקיים בשנת 2013. להזכירכם הפכתי לרגיש ברמה קשה-בינונית בשנת 2004 כך ששני המעברים היו הדרגתיים מאוד ובדרך בדקתי עשרות בתים שלא היו מתאימים.

ההשפעות של חשיפה לקרינה על חיי היו דרסטיות ומידיות, ובמרוצת הזמן למדתי כי האופציה הטובה ביותר היא להיות אקטיבי ולנסות לשפר את מצבי ולעשות זאת בשביל עצמי. להתייאש ולוותר לא בא בחשבון.

עד היום (2015) הוצאתי יותר מ 10000 שקל על מדי קרינה שונים, ויותר מ 20000 שקל נוספים על ציוד וחומרי מיגון, ואפילו יותר על רופאים, מרפאים קונבנציונליים ואלטרנטיביים (עוד כ 50000 ש”ח בערך). השקעתי שעות על גבי שעות בקריאה, למידה עצמית ובשיחות עם מדענים, חוקרים, רופאים, ורגישים לקרינה אחרים בניסיון ללמוד ולהבין את הרגישות שלי לקרינה ואז לעזור לאחרים. 

היום אני יכול להגיד שבדיעבד מה שהכי עזר הוא צמצום החשיפה הדרסטי לקרינה ושימוש במד קרינה מסוג CORNET.

השורה התחתונה היא שחייבים להמשיך לנסות, אסור להתייאש.

דע מה פוגע בך

אם אתם רגישים לקרינה, אני ממליץ מאוד לרכוש מד קרינה ביתי מוקדם ככל הניתן. ללא מד קרינה אתם תמשיכו לסבול בלי הבנה מה ומתי פוגע בכם. השימוש במד הקרינה הביתי יאפשר לכם “לראות” את הקרינה, בחלק מהמקרים לפני שהיא תגרום לכם לכאב ובחלק מהמקרים לאחר כאב קל וראשוני. על ידי מדידה וזיהוי של מקורות קרינה תוכלו לזהות מקורות קרינה בבית, בעבודה, באוטו ובחוץ. לאחר הזיהוי תוכלו לפעול כדי להרחיקם, להחליפם, לשנותם, להגן מפניהם ולטפל בהם. במקרה הרע תוכלו לשנות את מקומכם לכזה אשר יש בו פחות קרינה. לדעתי הצעד הראשון שרגיש לקרינה חייב לעשות (לאחר הפסקת השימוש בציוד סלולרי ואלחוטי) הוא רכישה של מד קרינה פשוט. מד קרינה פשוט שעולה כ 690 ש”ח או מד מתקדם יותר שעולה 850 ש”ח ייתנו לכם תמונה טובה של רמות הקרינה בסביבתכם ויאפשר לכם לפעול כדי לצמצם את חשיפתכם. אתם מוזמנים לצפות בסרטונים שלי ולראות את מגוון מדי הקרינה בהם אני משתמש לסוגי הקרינה השונים. כמו כן בקרו בדף באתרי המסביר ונותן סקירה על מדי הקרינה השונים (ראה קישור בהמשך).  אני מאמין כי רכישה של מד קרינה היא פעולה שכל רגיש לקרינה חייב לעשות. אפילו מד הקרינה הפשוט ביותר יכול לעזור. היתרון של מד קרינה הוא שהוא מראה לנו את הקרינה לפני שהחשיפה גורמת לכאבים ומאפשר מדידה אובייקטיבית, איתור המקורות והגורמים , גם אם לא תמיד כולם, ושיפור מצב החשיפה בצורה כמותית ונמדדת. המד הופך לכלי יום יומי של הרגישים לקרינה ובני ביתם.

לדף סקירה על מדי קרינה באתר זה לחץ כאן.

כמה עצות לתחילת הדרך

  • שימרו על מרחק ביטחון של לפחות מטר אחד ממכשירי חשמל וציוד חשמלי עובד.
  • צמצמו (לחלוטין) את השימוש שלכם בציוד תקשורת אלחוטי כגון, טלפונים אלחוטיים, ראוטרים ומחשבים אלחוטיים, ציוד בלוטות’, וציוד תקשורת סלולרי (בבית ובמשרד).
  • נתקו ציוד חשמלי משקע המתח כאשר לא נעשה בו שימוש.
  • וודאו כי אין מכשירי חשמל, ציוד אלקטרוני וציוד אלחוטי בחדרי השינה שלכם (הן פועלים והן במצב המתנה) בזמן השינה.
  • כבו את הספקת החשמל לחדרי השינה (יש להצתייד בפנים על סוללות לחדי השינה לפני) כאשר הולכים לישון.

אם אתם צריכים עוד טיפים ועזרה בבקשה אל תחששו וצרו קשר איתי במייל norad4u@gmail.com או בדף יצירת הקשר.

ביצוע תוכנית ארבעת השלבים

כדי להשיג שיפור מתמיד במצב הרגישות לקרינה וכדי לצמצם את הסיכוי להתדרדרות יש לבצע את תוכנית ארבעת השלבים המבוססת על הניסיון שלי בהתמודדות שלי עם הרגישות לקרינה ובניסיון שלי בעזרה למאות רגישים לקרינה בארץ וברחבי העולם. התוכנית מבוססת על ארבעת הצעדים הבאים:

  1. לימוד נושא הקרינה הבלתי מייננת
  2. מדידת קרינה  – ביצוע מדידות קרינה תוך כדי שימוש במד קרינה ביתי , כדי לאתר מקורות קרינה בתוך הבית ובעבודה, מציאת מרחקי ביטחון מציוד חשמלי ומציאת נקודות חדירה של קרינה אל תוך חלל המגורים או העבודה. שימוש במד קרינה יאפשר גם ללמוד איך ומתי כל מקור פולט איזה סוג של קרינה.
  3. צמצום חשיפה – צמצום חשיפה לסוגים שונים של קרינה בלתי מייננת על ידי הפסקת שימוש בציוד אלחוטי וסלולרי, שמירת מרחקי ביטחון מציוד חשמלי ואנשים המשתמשים בציוד אלחוטי וסלולרי.
  4.  מיגון קרינה – ושימוש במיגון לקרינת רדיו ומיגון לקרינה בתדר נמוך, רק איפה ומתי שאפשר וצריך.

מדריכים ופרקים חשובים נוספים באתר למתמודדים עם רגישות לקרינה